Tekirdağ yöresi agrega malzemesinin beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
Research of the usability of aggregate in concrete production at Tekirdağ region
- Tez No: 256966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Beton, Hazır Beton, Beton Karışım Oranları, Aggregate, Concrete, Ready-Mixed Concrete, Concrete Mixture Ratios
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tekirdağ yöresinde bulunan taş ocaklarından çıkarılan agregaların beton üretiminde kullanılabilirlikleri konusunda halen ciddi bir araştırma yapılmamıştır. Beton üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Bununla doğru orantılı olarak da yeni beton santralleri yapılmaktadır. Bu santrallerin ihtiyacı olan agrega malzemesini karşılayabilmek için yeni ocaklar açılmakta ve yeni agrega çeşitleriyle karşılaşılmaktadır. Günlük beton üretim miktarını karşılayabilmek için beton üretim tesisleri fazla araştırma yapmadan agregaları direk betonlarda kullanmaktadırlar. Bu nedenle; üretilen betonun kalitesini doğrudan etkileyen agrega malzemesinin, yöredeki mevcut ocaklar dikkate alınarak, kalitesi, betonun mukavemetine etkisi ve kullanılabilirliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar önemli bir mühendislik amacının gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bu sayede değişen beton sınıfı üretiminde, Tekirdağ yöresindeki agrega ocakları ve agrega çeşitleri hangileri, hangi performansı ve ekonomikliliği sağladığının belirlenmesine ait bilgiler uygulamaya ışık tutacaktır.Bu tez çalışmasında, Tekirdağ yöresinde bulanan hazır beton santrallerinin tercih ettiği beş farklı agrega ocağından agrega numuneleri alınarak bu numunelere ait agrega yeterlilik deneyleri yapılmış, agregaların fiziksel ve mekanik özellikleri tespit edilmiş, beş farklı agrega ocağının agregaları arasında mukayese yapılmıştır. Bu agrega ocaklarından getirilen agregalar ile laboratuar ortamında betonlar üretilmiştir. Beton üretilirken; su/çimento sabit (0.60) alınmış, 300, 400 ve 500 çimento dozajlarında elde edilen betonların basınç dayanım değerleri karşılaştırılmıştır.Yapılan agrega ve beton deney değer sonuçlarına göre beton üretimine en uygun değerlerin Karatepe Bazalt agregasına ait olduğu, yine deney sonuçlarına göre diğer agregaların beton üretimi için uygunluğunun sırasıyla Kapaklı Dolomit agregası, Beşiktepe Bazalt agregası, Saray ve Kılıç Kalker agregası olduğu görülmüştür. Ancak yüksek dayanımlı beton üretiminde bu malzemelerin yanında katkı maddeleri kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
A serious investigation hasn?t been done about the usability of aggregate in concrete production which has been removed from stone quarries at Tekirdağ region yet. The production of concrete has been increasing day by day. Directly proportionally with this, new concrete facilities have been built. For satisfying these facilities? needs of aggregate, new quarries have been opening and different types of aggregate have been found. For satisfying the daily production of concrete, concrete production foundations have been using these aggregates without enough researches. For this reason; by taking consideration of present quarries, studies on affect of concrete?s strength and determination of usability of aggregate, which effects the quality of concrete, will ensure an important aim of engineering. So with this change in concrete production, the information about determining which are the aggregate foundations and aggregate varieties, their performances? and their economics? at Tekirdağ region will be helpful to this comparison.In this study of thesis, aggregate samples were taken from five different aggregate quarries which are chosen by ready-mixed concrete facilities at Tekirdağ region, the experiment of sufficiency of aggregate samples were done, the physical and mechanical properties of these aggregates were determined and verification between the aggregates from five different aggregate quarries were done. Concrete was produced at laboratories with aggregates which were taken from these aggregate quarries. While producing concrete; water/cement values were taken stationary ( 0,60), the concrete?s pressure endurance values which were obtained from 300,400 and 500 cement doses were compared.According to the experiment of aggregate and concrete value results, it was seen that the most suitable value for producing concrete belonged to Karatepe basalt aggregate. It was also seen at the result of this experiment that the other aggregate in turn, which were suitable for producing concrete, were Kapaklı dolomite aggregate, Beşiktepe basalt aggregate, Saray and Kılıç limestone aggregate. But in the production of high strength concrete with these materials, additives must be used.