Tarımı gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de tarımsal destekleme uygulamalarında tarım sigortalarının yeri
The importance of agricultural insurance in agricultural support applications in countries that have developed agricultures and in Turkey
- Tez No: 256978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Destekleme Politikaları, Tarımsal Destekleme Araçları, Bitkisel Üretim, Devlet Destekli Tarım Sigortaları, Tarım Sigortaları Vakfı, TARSİM
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarım Sektörü bugüne kadar olduğu gibi günümüzde de, gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatında büyük bir öneme sahiptir. İnsanların beslenmesi için gerekli olan temel gıda maddelerini ve aynı zamanda sanayi sektörü için gerekli hammaddeleri üreten bir sektör olarak stratejik ve vazgeçilmezdir. Ayrıca gerek kendi bünyesinde ve gerekse de diğer sektörlerde istihdam yaratmaktadır. Önemini saymakla bitiremeyeceğimiz tarım sektörü tamamen doğal koşullara bağlı olduğundan, diğer sektörlere oranla daha fazla risk ve belirsizliklerle karşı karşıyadır. Başka bir deyişle tarım üstü açık bir fabrikadır. Bu nedenle Tarım mutlaka desteklenmelidir.Ülkelere çok büyük faydalar sağlayan tarım sektörünün tam kapasite ile çalışması yani gelişmesi amacıyla tüm ülkeler ekonomik ve sosyal politikaları bütünlüğünde, kapsamlı tarım politikaları uygulamaktadır. Tarım politikaları içerisinde destekleme politikaları önemli bir yer işgal etmektedir.Destekleme politikalarını ülkeler çeşitli araçlarla uygulamaktadırlar. Ülkelerin uyguladığı destekleme politikalarından biriside tarım sektöründe doğal afetlerden dolayı meydana gelen risk ve belirsizliklere karşı üreticinin yaptırmış olduğu sigortanın priminin bir kısmının üreticiye destek olarak ödenmesidir.Özellikle tarımı gelişmiş ülkeler tarımsal destekleme uygulamalarında gerek dolu, don, sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlere karşı yapılan tarım sigortası, gerekse çiftlik hayvanlarına karşı yapılan hayvan hayat sigortası, primlerinin bir kısmını sigorta prim desteği olarak destekleme kapsamına yıllar önce almışlardır. Ülkemizde ise tarımda risk yönetiminde Devletin üreticinin sigorta primlerini desteklemesi 1995 yılına kadar hiçbir şekilde konu edilmemiştir. 1995 yılında kurulan Tarım Sigortaları Vakfı(TSV) Türkiye' de Tarım Sigortalarının geliştirilmesi, birden çok riske karşı ürünlerin sigortalanması, bitkisel ürünlerin yanı sıra çiftlik hayvanlarının da dahil olduğu devlet destekli Tarım Sigortaları Kanununun çıkarılması ve hasar tespit organizasyonunun kurulması gibi konularda başarılı çalışmalar yaparak nihayet 2005 yılında 5363 sayılı ?Tarım Sigortaları Kanunu? nun çıkartılmasını sağlamıştır.Bu araştırmanın amacı; Öncelikle tarımı gelişmiş ülkelerdeki tarımsal destekleme uygulamaları incelenerek bu ülkelerdeki tarımsal destekleme içinde tarım sigortaları desteğinin kapsamı ve uygulanmasını araştırmak ve ülkemizdeki 2005 yılında yasalaşan 5363 sayılı ?Tarım Sigortaları Kanunu? ile bu kanun kapsamında çıkartılan yönetmeliklerin incelenerek Türkiye'de Bitkisel ürün ve hayvan hayat sigortalarının gelişmesi ve sigorta prim desteklerinden üreticilerin faydalanması için alınması gereken önlemlerin tespitinde ve problemlerin çözümünde yol gösterici olmaktır.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector is still important in our age as it has been until now for all the countries? financial matters regardless of their level of development. It is both a strategic and indispensible sector which produces both the necessary raw materials for industry and the basic nutrition materials that are necessary for the nutrition of human beings. Besides, it creates employment for both its sector and for other sectors. As the agriculture sector, the importance of which cannot be limited to a few words, depends on natural factors, it is face to face with more risks and ambiguities in relation to other sectors. In other words, agriculture is like a factory that that does not have a roof. Therefore, agriculture sector should be supported.All the countries carry out comprehensive agriculture policies in their economic and social policies with the aim of helping the agriculture sector, which enables them many opportunities, to work with its all capacity, namely helping it to develop. Among agriculture policies, support policies occupy a wide ground. Countries carry out supporting policies in different means. One of the policies that are carried out by countries to support the producers is the repayment of some of the insurance premium that has been paid in case of ambiguities and risks that are caused by natural disasters to the producers as a way of support.Especially the countries the agriculture of which is developed now took the repayment of some of the insurance premium, which the producers sign to insure their products against natural disasters like hail, frost, flood, storm, and drought and to insure their farm animals with animal life insurance, to the scope of their agriculture supporting policies years ago.Agricultural Insurance Foundation (TSV) which was established in 1995 finally enabled the making of ?Agricultural Insurance Law“ No. 5363 in 2005 after some successful works like the Development of Agricultural Insurance, and the insurance of products against multiple risks, the making of the state-supported Agricultural Insurance Act that includes livestock as well as herbal products, and the establishment of damage notification organization.The aim of this research is; Firstly, the examination of the scope and application of the agricultural support applications and agricultural insurance support in agricultural support applications in the countries which have a developed agriculture and then the examination of the law that is numbered 5363, ”Agricultural Insurance Act" which became law in 2005 in our country and the imposed regulations of this law and lastly, by examining the results, the aim of this research is to be guiding the measures that should be taken for the development of crops and animal life insurance and the measures that should be taken to help the producers benefit the insurance Premium and another aim is to be guiding in finding a solution to the problems in Turkey.KEY WORDS: Agricultural Support Policies, Agricultural Support Tools, Crop Production, State Supported Agricultural Insurance, Agricultural Insurance Foundation, TARSİM