Sürdürülebilirliğin kalkınma ve tarımdaki rolü ve önemi: Permakültür ekonomisi ve mali kazanımlar
The role and importance of sustainability in development and agriculture: Permaculture economy and fiscal gains
  1. Tez No: 900793
  2. Yazar: GÖKBEN GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Mali Teşvikler, Permakültür Ekonomisi, Tarımsal Destekler, Sustainability, Fiscal Incentives, Permaculture Economy, Agricultural Supports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
ÖZET Doktora Tezi Sürdürülebilirliğin Kalkınma ve Tarımdaki Rolü ve Önemi: Permakültür Ekonomisi ve Mali Kazanımlar Gökben GÜNEY Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Sürdürülebilirlikle ilgili yapılan çalışmaların tarihsel gelişimine bakıldığında, ilk olarak“ormancılık faaliyetleri”ve“gıda arzı”sorunlarıyla kavramsal olarak ilişkilendirildiği görülmektedir. Zamanla uluslararası işbirlikleri aracılığıyla yaygınlaşan sürdürülebilirlik; çevre, ekonomi ve sosyal politikalara dahil edilmiştir. 1970'li yıllara değin ekonomik sürdürülebilirliğe ilişkin hükümet politikaları ön plandayken, 1970 sonrası çevresel sürdürülebilirliğe yönelik politikalara ağırlık verildiği görülmektedir. 1970'lerde Avustralyalı bilim insanı Bill Mollison tarafından geliştirilen permakültür kavramı, sürdürülebilir yerleşim yerleri tasarlamada ve insan ile doğa arasındaki ilişkiyi geliştirmede tarımı kavramın merkezine koymaktadır. Permakültür yaklaşımı, etik kurallar ve ilkelere dayanan bütüncül bir bakış açısıyla kendi kendine yetebilen topluluklar geliştirmede yerel ekonomileri desteklemektedir. Dünyada permakültüre yönelik uygulamaların arttığı bilinmekle beraber, gelişmiş ülkelerin“sürdürülebilir kalkınma ve tarım”ile“karbon nötr kıta”yaratma hedefleri doğrultusunda permakültür uygulamalarını mali anlamda da desteklediği görülmektedir. Bu hedeflere yönelik öncü olan Avrupa Birliği ile birlikte hareket eden ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye'nin, AB sürdürülebilirlik politikalarına uyumu ve AB ile dış ticaret ilişkileri bakımından kamu politikaları aracılığıyla sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerini geliştirmesi ve mali anlamda desteklemesi gerekmektedir. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde; sürdürülebilirliğin kavramsal içeriği, sürdürülebilir kalkınmanın arka planı, sürdürülebilir kalkınmada gelişmişlik farklılıkları ile sürdürülebilir kalkınmada teorik yaklaşımlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; permakültürün kavramsal içeriği, permakültür ekonomisi, Dünyada ve Türkiye'de permakültür ekonomisine yönelik mali teşvikler ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, sürdürülebilir kamu yatırım projesi analizi kapsamında, permakültür yaklaşımını benimseyen özel bir tarım işletmesine ait fizibilite raporu ile ekonomik, teknik ve finansal etüt yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis The Role and Importance of Sustainability in Development and Agriculture: Permaculture Economy and Fiscal Gains Gökben GÜNEY Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Public Finance Program When we look at the historical development of studies on sustainability, it is seen that it was first conceptually associated with“forestry activities”and“food supply”problems. Sustainability has become widespread over time through international cooperations; are included in environmental, economic and social policies. While government policies regarding economic sustainability were at the forefront until the 1970s, it is seen that emphasis was placed on policies regarding environmental sustainability after 1970. The concept of permaculture, developed by Australian scientist Bill Mollison in the 1970s, puts agriculture at the center of the concept in designing sustainable settlements and improving the relationship between humans and nature. The permaculture approach supports local economies in developing self-sufficient communities from a holistic perspective based on ethical rules and principles. Although it is known that permaculture practices are increasing in the World, it is seen that developed countries also financially support permaculture practices in line with the goals of creating a“carbon neutral continent”with“sustainable development and agriculture”. Turkey is one of the countries that act together with European Union, which is a Pioneer towards these goals. Turkey needs to develop and financially support sustainable production and consumption systems through public policies in terms of compliance with EU sustainability policies and foreign trade relations with the EU. First part of the study; the conceptual content of sustainability, the background of sustainable development, development differences in sustainable development and theoretical approaches in sustainable development are included. The second part; the conceptual content of permaculture, permaculture economy, financial incentives for permaculture economy in the world and in Turkey are discussed. In the third; within the scope of sustainable public investment project analysis, an economic, technical and financial study was conducted with the feasibility report of a private agricultural enterprise that adopts the permaculture approach.