Çorlu ilçesi eski ve yeni düzensiz (vahşi) çöp depolama alanlarının BOI5/KOI oranlarının zamanla değişiminin incelenmesi ve ağır metal salınımlarının tespiti
Examination of the timely changes of the BOD5/COD ratio and determination of heavy metal release at the old and new irregular (wild) waste deposit areas in the Çorlu district
  1. Tez No: 257002
  2. Yazar: NURAY DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ RIZA DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atık, Depolama Alanı, Çöp Sızıntı Suyu, Ağır Metaller, Solid Waste, Deposit Area, Waste Release Liquid, Heavy Metals
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çorlu ilçesi eski ve yeni düzensiz (vahşi) çöp depolama alanlarında BOI5/KOI, BOI5, KOI, pH, NH3-N, NO2-N, NO3-N, Pb+2, Zn+2, Cd+2, Cr+6, Cu+2, Ni+2 parametrelerinin zamanla değişiminin incelenmesi ve ağır metal salınımlarının tespitidir.Eski Çorlu çöplüğü 1997-2004 yılları arasında kullanılmış 3.5 ha büyüklüğünde bir hazine arazisidir. 2004-2009 yılları arasında 6.0 ha büyüklüğünde eski kum ocağı yeni deponi alanı olarak kullanılmıştır. Eski ve yeni çöp depolama alanlarına sanayi atıklarının da döküldüğü bilinmektedir.İlk olarak katı atıklar ve sızıntı suları ile ilgili geniş bir literatür çalışması yapılmıştır. Toplam sekiz ay boyunca eski ve yeni deponi alanlarında haftalık numuneler alınarak ilgili parametreler incelenmiştir. Çıkan sonuçlar literatür değerleri ile karşılaştırılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Çorlu eski ve yeni düzensiz çöp deponi alanlarından alınan sızıntı suları, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü laboratuvarına getirilerek analizler yapılmıştır.Eski deponi alanında BOİ5/KOİ oranları 0,19-0,47 arasında, yeni deponi alanında ise BOİ5/KOİ oranları 0,18-0,40 arasında değiştiği görülmektedir. Çöp alanlarının düzensiz olması, kaçak ve kontrolsüz olarak endüstriyel atıkların bu sahalara dökülmesi çıkan sonuçların yorumlanmasını güçleştirmektedir. BOİ5/KOİ oranlarının çok düşük olmasına rağmen biyolojik olarak arıtılabilir grubuna girmektedir. Eski deponi alanında BOİ5 değeri 650-1327 mg/L, yeni deponi alanında ise BOİ5 değeri 153-1135 mg/L arasında değiştiği gözlenmiştir. Eski deponi alanında BOİ5 değerlerinin zamanla çok fazla değişmediği, yeni sahaya göre sahanın daha stabil (olgunlaşmış) olduğu söylenebilir. Yapılan bu çalışmanın sonucunda eski deponide pH değerinin 7,75-8,43 arasında, yeni deponide de 6,7-7,63 arasında değiştiği gözlenmiştir. Genel olarak pH değeri 7-8 aralığında olmaktadır. Eski deponi alanında NH3-N değerleri 1,93-9,79 mg/L, yeni deponi alanında NH3-N değerleri 0,98-12,47 mg/L arasında değiştiği gözlenmiştir. Eski ve yeni sahalarda amonyak konsantrasyonlarının çok düşük çıkması her iki sahada da hidroliz ve asitleşme safhasının baskın olduğunu göstermektedir. Eski ve yeni deponi alanlarında ölçülen kurşun ve diğer ağır metal konsantrasyonları açısından bakıldığında genel olarak 1 mg/L'nin altında olduğu görülmektedir.Çöp depolama sahalarında oluşan sızıntı suları yüzeysel ve yeraltı sularını kirletmektedir. Bu nedenle çevresel risk oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The target of this work is the examination of the timely changing of BOD5, COD, BOD5/COD, pH, NH3-N, NO2-N, NO3-N, Pb+2, Zn+2, Cd+2, Cr+6, Cu+2, Ni+2 parameters and the determination of heavy metal releases at the old and new irregular (wild) waste deposit areas in the Çorlu district.The old waste deposit of Çorlu is a state owned area of 3.5 hectares, which was used between 1997-2004. The old sandpit of a size of 6.0 hectares is used as the new depository between 2004-2009. It is known that industrial wastes were deposited at the old and new waste deposit areas.First, a wide ranged study of the related literature regarding solid wastes and release liquids is conducted. Weekly samples are taken and examined from the old and new deposit areas for a total duration of eight months. The obtained results are compared with the literature values and are evaluated. The obtained waste release liquids from the old and new irregular waste deposit areas of Çorlu are taken to the Department of Environmental Engineering of the Çorlu - Faculty of Engineering of the Namık Kemal University and analysed.It is seen that the BOD5/COD varies between 0,19-0,47, whilst the BOD5/COD varies between 0,18-0,40 at the new deposit area. The fact that the desposit areas are non-regulated, and uncontrolled industrial wastes are deposited illegally at these areas, makes it difficult to interprete the obtained results. Though the BOD5/COD ratio is very low, they are classified as biologically recyclable. It is seen that thee BOD5 value varies between 650-1327 mg/L at the old deposit area, and between 153-1135 mg/L at the new deposit area. It may be said that the BOD values did not change significantly by time at the old deposit area, that this is more stable (mature) compared to the new deposit area. At this study, it is seen that the pH value at the old deposit varies between 7,75-8,43, and between 6,7-7,63 at the new deposit. In general, the pH value lies between 7-8. It is seen that the NH3-N values vary between 1,93-9,79 mg/L at the old deposit, and the NH3-N values vary between 0,98-12,47 mg/L at the new deposit. The fact that the amoniac concentrations were very low at the old and new areas indicate that the hydrolise and acidation stages are dominant at both fields. If the measured lead and other heavy metal concetrations should be respected, it is seen that these are below 1 mg/L in general.The incuring release liquids at the waste deposit areas contaminate the surface and ground waters. Thus, they constitute an environmental risk.