Marulda Botrytis cinerea'ya karşı ın vıtro koşullarda biyolojik savaşım olanakları üzerine bir araştırma
An investigation of biological control possibilities against Botrytis cinerea on lettuce in the in vitro conditions
  1. Tez No: 257004
  2. Yazar: MİRAY DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU COŞKUNTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Marul (Lactuca sativa), Botrytis cinerea, kurşuni küf, biyolojik kontrol, Lettuce (Lactuca sativa), Botrytis cinerea, gray mold, biological control
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada marul yetiştiriciliğinde sorun olan kurşuni küf hastalık etmeni Botrytis cinerea (Pers. ex Fr.)'ya karşı in vitro koşullarda biyolojik savaşım olanakları araştırılmıştır. Tekirdağ ili merkezinden farklı seralardan, toplam olarak, 39 adet Botrytis cinerea izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlar ile marul yaprakları üzerinde patojenisite testi gerçekleştirilmiştir.İkili karşılaştırma testinde, marullardan izole edilen ve patojen bulunan 5 B. cinerea izolata karşı Trichoderma harzianum, T. viride, Sim Derma (T. harzianum KUEN 1585 106 kob/g) ve Bacillus subtilis'in bir formülasyonunun antagonistik etkileri belirlenmiştir. Test fungisiti olarak da Captan ve Fenhexamid kullanılmıştır. Sim Derma ve Bacillus subtilis (109 kob/g) tüm B. cinerea izolatlarının miselyal gelişimlerini tamamen engellemişlerdir. T. harzianum (T82) ve T. viride (T84) B. cinerea izolatlarının miselyal gelişimleri üzerine %56.87-73.85 arasında değişen oranlarla etkili bulunmuşlardır. Karşılaştırma yapmak amacıyla kullanılan Fenhexamid uygulamasında 2 izolatın gelişiminde azalma olmuştur. Captan hiçbir izolatın gelişimini engelleyememiştir.
Özet (Çeviri)
The biological control possibilities of gray mould caused by Botrytis cinerea (Pers. ex Fr.) in greenhouse-grown lettuce were investigated in in vitro conditions in this research. A total of thirty nine Botrytis cinerea isolates were obtained from different greenhouse in Tekirdağ province. The pathogenisity test of these isolates on lettuce leaves was realized.The antagonistic effects of Trichoderma harzianum, Trichoderma viride, Sim Derma (T. harzianum KUEN 1585 106 cfu/g) and a formulation of Bacillus subtilis (109 cfu/g) against five B. cinerea isolated from lettuce were determined in dual culture test. Captan (Captan) and Fenhexamid (Teldor) fungicides were used as test fungicides. Sim Derma and Bacillus subtilis completely inhibited miselial growth of all of B. cinerea isolates.T. harzianum (T82) and T. viride were found as effective on mycelial growth of B. cinerea isolates at the rates differencing between 56.87% and 73.85%. Mycelial growths of two B. cinerea isolates were reduced by the treatment of Fenhexamid, Which was used for comparison. Captan was not ability to reduce the growth of none of the isolates.