Örgütsel stresin çalışan kadınların verimliliğine etkisi: Seramik sektöründe bir uygulama
Organizational productivity effect of stress of women workers by: Ceramic industry an application
  1. Tez No: 257263
  2. Yazar: SENEM AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Kadınlar, Örgütsel Stres, Stres, Verimlilik, Organizational Stress, Productivity, Stress, Women Workers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde örgütsel davranış alanında üzerinde durulan en önemli konulardan biri de strestir. İş ortamında belirli rol ve görevleri yerine getiren birey, örgüt ortamından kaynaklanan ?örgütsel stres? ile karşı karşıyadır. Bu kavram iş stresi veya mesleki stres olarak da adlandırılmaktadır.Örgütsel stres yöneticiler için, örgütsel davranış için önemlidir. Çünkü uzun süreli stres birey üzerinde fiziksel ve psikolojik olumsuz etkilerde bulunmaktadır. Çalışanların sağlığı ve bağlı olarak örgüt zarar görmektedir. Örgütsel stres çalışanların işe devamsızlık etmelerine, işten ayrılmalarına neden olabilmekte dolayısıyla örgütün verimliliği bundan zarar görmektedir. Örgütte çalışanlardan birinin yaşadığı stres, diğer çalışanlara da zarar vermektedir. Kadın çalışanlar örgütsel stresin verdiği ağır darbeler sonucunda ciddi kişisel zararlar görmekte, fiziksel ve zihinsel problemler yaşamaktadır. Bu nedenle kadın çalışanların başarılı olmaları için örgütlerin, stres hastalığı karşısında bilinçlenmeleri, stresi kontrol altına almaları ve stresi optimum düzeyde tutmaları bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu çalışmanın amacı örgütsel stres kavramının kadın çalışanların verimlikleri üzerinde etkisinin olup olmadığını sorgulamaktır. Bu bakış açısıyla, literatür incelemesi yapılmış her iki kavram doğru zemine yerleştirildikten sonra ilişkilendirilmiştir. Örgütsel stres-verimlilik ilişkilendirmesi için anket uygulaması, Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. AŞ'deki beyaz ve mavi yakalı kadın çalışanlar ile yapılmıştır. Toplam 136 iş görene 50 soru sorularak yapılan uygulamanın değerlendirilmesinde SPSS paket programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucuna göre, örgütsel stresin kadın çalışanların verimliliği üzerinde bilimsel nitelikte etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Recently, stress is one of the most emphasized topics in organizational behavior. Any employee, who is charged by specified roles and responsibilities in a job environment, encounters organizational stress which is caused by organization atmosphere. This concept is also termed as ?job stress? or ?occupational stress?.For managers, organizational stress is considerable because of organizational behavior. This is significant because long term organizational stress causes the employees to have mental and physical problems by influencing them negatively and depending on this, organizations are affected adverse. Employees may show irregular attendance at work or quit because of organizational stress, consequently efficiency of organizations decrease. An individual?s stress causes adverse effect the rest of organization. Women employees are exposed to personal damages resulting from heavy strokes and to have mental and physical problems by organizational stress. In order to employ women employee successfully, organizations should increase the awareness level of stress disease, should bring stress within bounds and the negative impacts of these factors should be minimized.The aim of this study is to cross-examine whether the organizational stress affect the performance and productivity of women employee or not. With this point of view, the study is shaped in order to place those two concepts on correct bases and then relate to each other. The implementation of this relation is finalized with a research based on both white and blue collar women employee on Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. AŞ by questionnaire method. To achieve scientific results, a total of 136 women employee are asked 50 questions and the answers are evaluated by SPSS statistics program.Regarding to the attained scientific results, the organizational stress has a significant effect on the women employee?s efficiency.