Hedef maliyetleme sistemi ve sistemin sofra camı imalat işletmesinde uygulaması
Target costing system and its application in a tableware glass manufactory enterprise
- Tez No: 257262
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hedef Maliyetleme, Maliyet Yönetimi, Ürün Tasarımı, Ürün Geliştirme, Ürün Fiyatlandırması, Target Costing, Cost Management, Product Design, Product Development, Product Pricing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Hedef maliyetleme mamul maliyetlerini mamul yaşam döngüsü boyunca azaltmaya çalışan stratejik bir yönetim aracıdır. Artan küresel rekabetin etkisi altına aldığı pazar şartlarının, kısalan mamul yaşam dönemleri ve sürekli değişen müşteri talepleri ile şekillenmesinden dolayı geleneksel maliyet sistemleri işletmelerin ihtiyaçlarına tam olarak cevap verememektedirler.Küresel rekabet koşulları altında hedef maliyetleme gibi fiyatları ve maliyetleri aşağı çekme stratejisi stratejik bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Hedef maliyetleme fiyat tarafından yönlendirilen, tasarım merkezli ve çapraz fonksiyonlu takımların çalışmasını gerektiren bir kar planlama ve maliyet yönetim sistemidir. İşletmeler varlıklarını devam ettirebilmek ve rekabetçi kalabilmek için müşterileri kalite, fonksiyonellik ve fiyat açısından tatmin edecek mamul geliştirmede uzman olmalıdır.Hedef maliyetleme temel olarak mamul geliştirme ve tasarım aşamalarında kullanılır ve bu aşamalarda daha etkilidir. Maliyetlerin % 85'inden fazlası tasarım aşamasında oluştuğundan maliyet yönetimi tasarım aşamasında başlamalıdır. Hedef maliyetleme süreci, önerilen mamulün satış fiyatının derin pazar analizlerine dayalı olarak tahmin edilmesiyle başlamaktadır. Bu satış fiyatından istenen kar payının çıkarılmasıyla işletmeler hedef maliyetlerini belirleyebilir. Hedef maliyetlemede maliyet mamul geliştirme sürecinin bir girdisidir, çıktısı değildir.
Özet (Çeviri)
Target costing is a strategic management tool that always tries to get lower cost of the product for whole product lifetime. Traditional costing methods can not meet the needs of the enterprises, because affects of the global competition is getting harder, the lifetime of the products are becoming shorter and the conditions of the market is being formed by the demands of the customers which are always changing.Under the affects of the global competition, the strategy of getting lower of the prices and the costs like as target costing is becoming a strategic tool. Target costing which is directed by the price and design oriented that needs to be worked as matrix based working groups is a profit planning and cost management system. Enterprises must satisfy their customers about quality, functionality and price by using their speciality on product development for keeping standing in the market and being competitiveBasically, target costing is used for product design and development stages at where it is more effective. More than 85 percent of product cost is figured at design process, that?s why cost management must be started at design level. Target costing process is started by defining the selling price which is obtained by detailed analysis of the market. Enterprises can get the target cost by substracting the profit share from the selling price. In target costing, the cost is an input of the product development process, it is not an output.