Edebiyat Alemi Gazetesinin sistematik tahlili ve edebiyatımızdaki önemi
The systematical analysis of the magazine ? Edebiyat Alemi ? and its importance in our litetature
  1. Tez No: 257305
  2. Yazar: AYŞIL ORUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat Âlemi, Basın?yayın, Siyasal ortam, Şiir, Makale, Hikâye, Söyleşi, Fıkra, Literature world, press, political environment, poem, article, story, interview, anecdote
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Türk Edebiyatı'nın tarihsel gelişiminde edebiyat?sanat dergi ve gazetelerinin önemi oldukça büyüktür. Çünkü basın?yayın toplumun ortak düşüncesini, duyuşunu ve duygularını bulduğu bir araç, ayrıca önemli bir rehberdir.Bu çalışma, 21 Nisan 1949 ile 08 Aralık 1949 tarihleri arasında İstanbul'da otuz dört sayı yayımlanan Edebiyat Âlemi gazetesini kapsamaktadır. Çalışmada gazetenin sistematik tahlili yapılarak, Türk Edebiyatı'ndaki önemi belirlenmeye çalışılmıştır.21 Nisan 1949?08 Aralık 1949 yılları arasında yayımlanmış olan ve söz konusu dönemde belli bir yere sahip olan Edebiyat Âlemi gazetesinin yayım hayatı, tespit edemediğimiz nedenlerle, çok kısa sürmüştür. Ancak yine de, içinde barındırdığı yazılar ve sanatçılar itibariyle incelemeye değer bir özelliktedir. Çünkü gazete, yayımlandığı dönemin sanat ve fikir hareketlerine ışık tutan bir niteliğe sahiptir. Yayım hayatı çok kısa olmasına rağmen, içinde barındırdığı yoğun gündemi ile hacimli özelliğe sahip bir gazetedir.Gazetenin içeriğinde; yoğun olarak şiirler, söyleşiler, anketler, bilimsel yazılar, öyküler ve dönemin sanatsal, kültürel, sosyal, eğitim ve tarihi konularına eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmelere yer verilmiştir. Özellikle şiir bölümlerinde dikkati çeken unsur, genç şairlerin eserlerine yer verilerek edebiyat dünyasına kazandırılma amacı dikkati çekmektedir. Bu tavır ikinci sayıdan otuz dördüncü sayıya kadar devam etmiştir. Dönemin tanınmış yazarlarına, sanatçılarına da sayfalarını açan gazetede, genç sanatçıların eserlerine de yer verilmiştir. Bu açıdan gazetenin, genç yazar ve şairlere yetişme ortamı, kendini ifade etme imkânı tanıması açısından faydalı bir amaç taşıdığı da söylenebilir. Edebiyatımızın düşünce ve tür bakımından gelişmesini, o dönemdeki sanatsal boşluğu kapatma adına yayım hayatına başlayan gazetede, Batı ve Doğu edebiyatlarından çevrilen eserler ile Anadolu kültürü bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Gazetede yayımlanan söyleşiler ile dönemin edebi, kültürel, tarihi ve sanatsal ortamına farklı bir bakış açısı kazandırma amacı güdülmüştür. Gazete yayımlandığı dönemdeki edebiyat ve sosyal ortamı yansıtmaya çalışmış, ayrıca bu ortamları etkilemeyi de hedeflemiştir. Genç neslin yetişmesi açısından da birçok alanda bilgilendirici ve uyarıcı yazılarla da dikkati çekmektedir.Edebiyat Âlemi gazetesi ile ilgili yapmış olduğumuz bu çalışma; önsöz, giriş, üç bölüm, sonuç, özet, abstract ve kaynakçadan oluşmaktadır.Giriş bölümünde 1938?1950 arası siyasi?sosyal ortam, 1938?1950 arası edebiyat?sanat ortamı değerlendirilmiş ve 1938?1950 arası dönemin dergi ve gazeteleri incelenmiştir. Birinci bölümde Edebiyat Âlemi gazetesinin tarihçesi, yazar?şair kadrosu, mizanpaj özellikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde gazetenin kronolojik dizini verilmiştir. III. bölümde ise tür dizini verilerek, türlerle ilgili kısa değerlendirmeler yapılmıştır.Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmanın amacı, basın?yayının edebiyatımızdaki tarihçesi, çalışmanın kapsamı, bölümlerin tanıtılması, Edebiyat Âlemi'nin döneme katkısı vb. konular hakkında kısaca bilgi verilmiştir.Özet bölümünde çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılarak, plân hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Kaynakça bölümünde de, bu tezin hazırlanması aşamasında faydalanılan eserler, yazar isimleri, basımevleri, basım yerleri ve tarihleriyle birlikte faydalanılan türlere göre alfabetik sıralama şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of literature, art, newspapers and magazines is quite big in the development of Turkish literature, the reason being, the press is a vehicle that expresses the common thoughts and feelings of society. Also it is a very important guidance.This study contains the work of the Literary World newspaper of which 34 issues have been published between 12 April 1949 and 08 December 1949. In this study by carrying out a systematic analysis, tried to specify the importance in the Turkish Literature of the newspaper.This literature newspaper which was published between 12 April 1949 and 09 December 1949, held great importance in the press world yet despite the importance of the newspaper it was never established why it?s life span was so short. However, it is still worth examining because of the articles and artists contained in the newspaper. This is because the newspaper during it?s publication lightened the art and thought movement movements. Despite it?s very short life span the newspaper maintained a very busy agenda.The contents of the newspaper was mainly poetry, interviews, questionnaires, academic articles, stories, artistic, cultural, social, educational and historical subjects and brought a critical point of view to all these subjects in it?s time.The striking element of this newspaper especially encouraged young poets and aided their chances for a place in the literature world and the newspaper carried out on in this manner from the 2nd issue until the 34th issue. As well as established writers and artists the newspaper also opened it?s pages to young new writers and artists the opportunity to establish and express themselves. The newspaper began it?s life by trying to develop our thoughts and ideas, in doing so brought together the East and West translations along with Anatolian culture. The aim of the interviews published in the newspaper was to gain a different aspect regarding literacy, cultural, historical and artistic subjects. The newspaper during it?s publication tried to reflect and affect literature and social environment. In numerous fields, the newspaper with informative articles and advice helped the younger generation to develop.The Literacy world of the newspaper consisted of; preface, entry, 3 sections, conclusion, abstract and bibliography.In the entry the political and social environment between 1938-1950 and the literacy and art environment between 1938-1950 newspaper and magazines were investigated. In the first section the history of the literacy world news, writer ? poet framework and layout speciality has been given. In the second section, chronological and typesetting has been given. In the third section, variety thesaurus and brief assessments were carried out.In the conclusion, the aim of the studies carried out was the history of the press in our literature, content of the work, the introduction of sections and Literature World newspapers contribution to the period etc, brief information has been given.In the abstract a general assessment was given. In bibliography, the sources used in both printing and printing houses and with their dates have been given in alphabetical order.