İköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime bakış açıları (Van il örneği)
Perspectives of primary teachers on distance education
  1. Tez No: 257304
  2. Yazar: CİHAT ERGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin bakış açısı, Teknoloji, Uzaktan eğitim
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Teknolojinin hayatımızın her alanında kendini hissettirdiği günümüzde, şüphesiz eğitimin de bu gelişmelerden kendi payına düşeni alması gerekmektedir. İlk uygulamasının 1840'lı yıllarda ortaya çıktığı ve günümüzde yaşam boyu eğitimin temel taşlarından sayılan ?Uzaktan Eğitim?in, ülkemizde de birçok üniversite ve kurumda uygulamaları başlamış ve devam etmektedir. Ancak bu uygulama ile görev tanımlamaları değişen ve bu değişim sürecinde en çok etkilenen öğretmenlerin uzaktan eğitime karşı sergileyecekleri tutumları önemlidir. Bundan dolayı ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime bakış açıları ve katkıda bulunabilecekleri boyutlar hakkında araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.Çalışmamızda ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime bakış açılarını ve katkıda bulunabilecekleri boyutları belirlemek amacıyla Süer ve ark. (2005) tarafından geliştirilen uzaktan eğitim tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmaya 2008-2009 öğretim yılında Van il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 635 öğretmen dâhil olmuştur.Bu araştırmanın amacı; İlköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime bakış açılarının cinsiyet, kıdem yılı, branş, mezun oldukları bölüm, bilgisayar sahipliği, internet erişimi sahipliği ve internet kullanım süreleri açısından incelenmesidir. Ayrıca araştırmada ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime katkı getirebilecekleri boyutlar araştırılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir.Cinsiyetin, branşın, mezun olunan fakültenin uzaktan eğitime bakış açılarında anlamlı bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Ancak ilköğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime bakış açılarının, UE ile ilgili bilgi sahibi olmasına, kıdem yılına, bilgisayar sahibi olmalarına, internet erişimi sahibi olmalarına ve internet kullanım sürelerinin yüksek olmalarına bağlı olarak anlamlı bir şekilde değiştiği görülmüştür. Yine araştırma sonucunda kıdem yılı 10-14 yıl arası olan öğretmenlerin 1-4 ve 5-10 yıl arası kıdemleri olan öğretmenlere göre daha olumlu bir bakış açısı sergiledikleri görülmüştür.Öğretmenlerin uzaktan eğitim yaklaşımına katkı getirebilecekleri boyutlarının incelendiği üçüncü bölümde öğretmenlerin %28,5`inin, bu tür uygulamalara katkı getirebilecekleri görülmüştür.Araştırmaya katılan öğretmenlerden bilgisayarı, internet erişimi olan, internet kullanım süreleri yüksek olan ve uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olanların bakış açılarının olumlu olması, uzaktan eğitimin ve öğretim yazılımlarının tanıtılması gerektiğinin ayrıca öğretmenlerin bilgisayar ve internet erişimi sahibi olmalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent days,which the technology has had a vital role on every field of the daily life, education must be supported with these technological developments.The Distance Learning, which was used first in 1840?s and today is one of the basics of lifelong learning,has been applied extensively in most universities and institutions.However, attitudes of the teachers, whose job definitions have been changed and also who was affected to a great extent, towards the distance learning are very important.Therefore, it has been a necessity that some researches on contributions and atitudes of primary school teachers towards the distance learning must be done.In our study,a distance learning attitude scale, developed by Süer and others (2005), is applied in order to determine the points of view of primary school teachers and their contributions which they can make. 635 teachers, working at the primary schools in Van city center in 2008-2009 education year, participated in this research.The purpose of this research is to study the points of views of primary school teachers towards the distance learning in terms of gender, experience, major,faculties they graduate from, opportunity to access to computer and internet,and lenght of time of internet use. Moreover, the points that teachers can contribute to distance learning are studied.The data obtained from this research are analyzed on computer.At the end of the study, it is understood that their genders,majors, faculties they graduate from haven?t shown any considerable difference in their viewpoints on distance learning. On the other hand, the perspectives of 10-14 year experienced teachers related to Distance Learning have considerably changed depending on their knowledge of Distance Learning, their experiences, and whether they have computer or not,having an opportunity to access internet, and having a high rate on the lenght of time of internet use.Also,it is understood at the end of the sudy that the teachers who have 10-14 year experience have a more positive perspective in comparison with the teachers who have 1-4 and 5-10 year experience.In the third chapter which the contributions of teachers towards the distance learning approach are studied, it is found out that %28,5 of teachers can make some contributions to the studies like these.That among the teachers attending to the study,the ones having a computer, opportunity to access to internet, higher rate to internet use, and knowledge about the distance learning have comparingly more positive attitudes has shown that the importance of the presentations of distance learning softwares and also the sigificance of teachers?having a computer have increased..Ketwords: Teachers? Perspectives, Distance Education, Technology.