Din felsefesi bağlamında Turan Dursun'un ateizminin dayanakları
The basis of Turan Dursun's atheism within the context of the philosophy of religion
- Tez No: 257363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Turan Dursun, Ateizm, Din, Din Felsefesi Problemleri, Turan Dursun, Atheism, Religion, Issues of the Philosophy of Religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
?Din Felsefesi Bağlamında Turan Dursun'un Ateizminin Dayanakları? başlıklı bu çalışma, Dursun'un İslam özelinde Tanrı'yı ve tüm dinleri inkârını, bunu temellendirişini, felsefi bakış açısıyla ele alır ve açıklar.Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, Dursun'un ateizmini konu edinmektedir. Bu bölümün ilk başlığında, ?Turan Dursun ateist miydi?? sorusuna, ateizm kavramının anlam ve mahiyeti göz önünde bulundurularak, onun kendi ifadelerinden hareketle cevap aranmaktadır. Bölümün ikinci başlığında ise, Dursun'u ateizme sürükleyen nedenler, felsefi, tarihsel ve psikolojik analizlerle tespit edilerek ortaya konmaktadır.Araştırmamızın ikinci bölümü, Dursun'un din felsefesini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Söz konusu bu bölümde Dursun'un Tanrı sorunu, vahiy, peygamberlik, mucize, din-bilim ilişkisi, ahlâk, ölümden sonra hayat gibi din felsefesi problemlerine ilişkin düşünce ve iddiaları incelenmektedir.Çalışmamızın son bölümünde ise, Dursun'un ateizminin felsefi temelleri, ?kötülük problemi?, ?duygusal ve ahlâki gerekçeler?, ?yansıtma din teorisi? gibi başlıklarla meydana çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled ?The Basis of Turan Dursun`s Atheism within the Context of the Philosophy of Religion? explains and examines Turan Dursun`s denial of the God in Islam in particular, and his rejection of all religions in general. This work concentrates especially on Dursun?s philosophical arguments for his atheistic stand.Thesis consists of three chapters. The first chapter aims at exposing Dursun?s atheistic viewpoint in general. Its first part seeks an answer to the question whether Turan Dursun was an atheist by refering to his own viewpoints and experiences. The second part of the first chapter explores the reasons why Dursun became an atheism by analyzing Dursun?s philosophical, historical and socio-psycological conditions.This research`s second chapter focuses on Dursun?s atheistic philosophy of religion. At this chapter the major concepts, which occupy a central place in Dursun?s arguments, such as God, revelation, prophethood, miracle, relationship between religion and science, religion and morality, and the afterlife are examined in order that Dursun?s philosophical arguments are understood clearly.The last chapter of the thesis explores and presents the philosophical arguments Dursun puts forward in order to support his atheistic position such as the problem of evil, emotional and ethical reasons, and the theory of projection.