Fahreddin Râzi'de insan ve yetkinliği
In the philosophy Of Fahreddin Râzi human and competence
- Tez No: 257404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nefs (ruh), İnsan, Yetkinlik, Ahlâk, Soul (spirit), People, Competence, Ethics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Râzî, on ikinci asrın en önemli ansiklopedik simalarındandır. Râzî düşüncesinde insan, çok yönlü bir varlık olup sufli âlemde en müstesna bir yerde bulunur. İnsana yeryüzünü ıslah ve imar etme görevi verilmiştir. Dolayısıyla insan sorumluluk sahibi kılınarak onurlandırılmıştır. İşte biz insanın bu sorumluluğunu nasıl gerçekleştireceğini tespit ettik.Nefis (ruh), manevi bir cevherdir. Herkesin `ben' dediği şeydir. Nefsin kendisine özgü olan canlılığını Tanrı vermiştir. Nefis, etkinliklerini gerçekleştirebilmek için bedene muhtaçtır. İnsani nefsin üç temel gücü vardır: şehvet, gazap, düşünce. Düşünce bu güçlerin başkanıdır.Râzî'nin ahlâkında Tanrı her şeyin belirleyicisidir. Eylemler belli bir amaçla yapılır. Bu amaç kesinlikle haz değildir. Amaç Tanrı'nın rızasını kazanmaktır. Râzî'nin ahlâkı karakter arındırılması üzerine kurulmuştur.Râzî'de bilgi kaynakları; akıl, duyular ve haberdir. Bunlardan en önemlisi haberdir.İyilik ve kötülüğün kaynağı dindir. Yani Tanrı'nın buyrukları iyi ve kötüyü belirlemiştir.Yetkinlik erdemdir. İnsan yetkinliğe, nefsin noksanlıklardan arındırarak başlamalıdır. En yetkin insan, peygamberlerdir.Bu çalışma, Fahreddin Râzî'de insan ve yetkinliği çerçevesinde yer alan hususları içermektedir.
Özet (Çeviri)
Râzî, the twelfth century of the most important encyclopaedic faces. Râzî thought man, is a multi-faceted presence in the most exceptional place in the cue world. Rehabilitation and reconstruction of the earth people are given the task. This means that, man has been honorued by making him as responsible man so we detected that how man could maket his responsibility.Soul (spirit), spiritual is an ore. Everyone 'I' is what. Specific to the vitality of the self. God has given itself. Body is able to perform activities in need of desire. There are three basic power of the human essence: lust, wrath, thoughts. Thought is the power of the president.Râzî's morality, the God of all things determined. Action is a specific purpose. This goal is certainly not fun. The aim is to win the consent of god. Râzî's ethics, character is based on the purification.Râzî's thoughts on the sources of information; mind, senses and news. Most important news. The source of goodness and evil is religion, that is to say, God?s commants has been set the good and bad.Competency is a virtue. Browse to the competence, must begin to purge self flaw. The most competent people are the prophets.In this study Fahreddin Râzî's philosophy, people and issues in the framework of competencies is included.