Osmanlı Devleti'nde Sultan Abdülaziz Devri Anadolu ıslahatları
Reforms in Asia Minor during reign of Sultan Abdülaziz in Ottoman Empire
  1. Tez No: 257440
  2. Yazar: EBUBEKİR KEKLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülaziz, Tanzimat, Anadolu, Islahat, İskân, Abdulaziz, Anatolia, reform, localize
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez, Sultan Abdülaziz Devri Anadolu Islahatları'nı konu edinmektedir. Söz konusu devir, Osmanlı Devleti Tarihi'nde çok önemli bir yeri olan Tanzimat reformlarının uygulamaya konulduğu devirlerden biri olması açısından son derece önemlidir.Bu çalışmada, Sultan Abdülaziz devrinde Anadolu'da yapılan ıslahat çalışmaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Öncelikle, söz konusu devirde yapılan ıslahat çalışmalarına zemin hazırlaması bakımından nizamnameler incelenmiştir.Sultan Abdülaziz devri Anadolusu'nda, en önemli problemlerden bir tanesi, konar-göçer aşiretlerin sebep oldukları âsâyişsizliktir. Konar-göçer aşiretler, bulundukları bölgelerde müstakil birer devletmiş gibi hareket ediyorlar ve devlet otoritesini tanımıyorlardı. Devlete vergi ve asker vermeyen aşiretler, aynı zamanda ülke ticaretine de büyük zarar veriyorlardı. Aşiretleri iskân etmek için başta Çukurova olmak üzere birçok bölgede teşebbüslerde bulunulmuş, bu hususta istenilen başarı elde edilemese de çok önemli gelişme kaydedilmiştir. Mesela: Çukurova aşiretlerinin büyük çoğunluğu iskân edilip, bölgenin büyük bir kısmı ziraî faaliyetlere açılmıştır; fakat aynı başarı Doğu Anadolu'daki aşiretlerin iskânında yakalanamamıştır.Anadolu'da sosyal ve ekonomik hayatla ilgili yapılan ıslahat çalışmaları, ayrı bir bölümde incelenmiş; Anadolu demiryolları başta olmak üzere, söz konusu devirde Osmanlı idaresini büyük sıkıntılara sokan yol ve ulaşım meselesi tetkik edilmiştir. Ayrıca, Anadolu'da ziraî ve ticarî alanda yapılan ıslahat çalışmaları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the Reforms in Asia Minor during the reign of Sultan Abdulaziz. This era is of great importance as it is one of the eras that the Admistrative Reforms of 1839 were put into practice.In this work, the reforms during the reign of Sultan Abdulaziz have been studied. First, body regulations (“nizamname”) have been studied as these lay the groundwork for the reforms in the mentioned era.One of the most significant problems in Asia Minor during the reign of Sultan Abdulaziz is the unrest caused by the nomadic clans. These nomadic clans were acting as a self-governing state in their territories, repudiating the government authority. Besides rejecting to pay taxes and to give soldiers to the government, they also caused offense to the trade system. In order to localize the clans, many attemps were made principally in the Cukurova region, and considerable improvements were made eventhough the intended success were not fulfilled. For instance; a majority of the Cukurova clans were localized and a large part of the region were opened to agricultural activity; yet the same success were not reached in the localization of Eastern Asia Minor clans.Social and economic reforms in Asia Minor have been discussed in a separate chapter; the issue of roads and transportation that put the Ottoman government into serious problems in the era has been analysed. Again, information about agricultural and commercial reforms is given.