Milli Mücadele Döneminde Anadolucukuk Hareketi ve Dergah Mecmuası
Anatolism Movement and Dergah Journal During Independence
- Tez No: 257530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Bergson, Muhafazakârlık
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamızın konusu Milli Mücadele Döneminde yayınlanan ve Anadoluculuk düşüncesinin savunulduğu Dergâh Mecmuası'dır. Bu amaca uygun olarak incelememizin birinci bölümünde Osmanlı İmparatorluğu'nun ondokuzuncu yüzyılın sonlarındaki düşünce ikliminde ?kimlik? ve ?vatan? ekseninde şekillenen fikir, hukuk ve siyasi görüşler irdelenmiştir. İkinci bölümde kültürel bir tınıyla başlayan Türkçülük düşüncesinin II. Meşrutiyetle birlikte siyasi bir harekete dönüşmesi, Turancılığın neredeyse Türkçülükle özdeşleşmesi ve resmi düzeyde kabul görmesi ile I. Dünya Savaşı'nda İttihat ve Terakki'nin Pantürkizm'e yaslanarak Orta Asya'ya yönelik bir planı uygulamaya koymasının acı bir yenilgi ile sonuçlanmasının ardından Türkçü çevrelerde daha sonra Anadoluculuğun temellerini hazırlayan eleştiriler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Dergâh Mecmuası'nın yayın politikasının belirlenmesinde etkili olan Yahya Kemal'in Anadoluculuk düşüncesiyle olan ilişkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Onu takip eden ?Dergâh'ın Fikir Gündemi? bölümünde dergide söz konusu edilen Anadoluculuk düşüncesinin analizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our research is Dergah Journal which was published during the Turkish war of independence and advocated Anatolianism. In line with this aim; in the first part; idea, law and political ideas which consisted of the late 19th century of the Ottoman Empire over the `identity? and `land? have been analyzed. In the second part; transforming the Pan-turkism, which had started with a cultural tone, to a political movement with Constitutionalism II; identifying Pan-Turanism with Pan-Turkism and being accepted in legal environment; being accepted and put into effect against to Middle Asia, the Pan-Turkism as a ideology by Ittihat and Terakki during the World War I; and collapsing of this ideology with a great defeat caused criticisms which were bases of the Anatolizm have been examined. In the third part; Yahya Kemal?s Anatolizm idea effective to determine the publish policy has been analyzed. In the subsequent part, `The idea agenda of Dergah?, the Anatolizm idea has been examined.