M. Hardt ve A. Negri'nin görüşlerinden hareketle günümüzdeki devlet ve hukuk anlayışına eleştirel bir bakış
A critical view into the understanding of state and law in our time from the opinions of M. Hardt and A. Negri
  1. Tez No: 257531
  2. Yazar: JALE KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL H. DEMİRDÖVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Zaman-Mekân, Emek, Ulus-Devlet, Egemenlik, İmparatorluk, Hukuk, Meşruiyet, Birey, Toplum, Çokluk, Capitalism, Time-Space, Labour, Nation State, Sovereignty, Empire, Law, Legality, Individual, Society, Multitude
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Günümüz siyasetinin her anlamda en fazla tartışılan iki konusu, devlet ve hukuktur. Ancak günümüzde devlet ve hukuk kadar kapitalizmin kendisi de bir tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmanın odak noktası günümüzdeki devlet ve hukuk anlayışıdır. Fakat günümüzdeki devlet ve hukuk anlayışına bakabilmenin en önemli koşulu, kapitalizm, ulus-devlet ve pozitif hukuka tarihsel bir perspektifle yaklaşabilmektir.Çalışmanın başında belirlenen sorular çerçevesinde kapitalizm, zaman ve mekânı organize edebilme kapasitesine odaklanılarak ele alınmıştır. Her bölümün birinci ana başlıkları da buna göre düzenlenmiştir. Ulus-devlet ve hukuk ikilisi ise, ?egemenlik? ve ?meşruiyet? kavramları dikkate alınarak incelenmiştir. Kapitalizm, ulus-devlet ve pozitif hukuk üçlüsünün bir ürünü olan ?birey? kavramı ise ?toplumsal? boyutuyla ele alınmış ve her bölümün dördüncü ana başlıkları da bu konuya ayrılmıştır.Günümüzde kapitalizm, ulus-devlet ve pozitif hukuk farklı gerekçelerle de olsa en fazla tartışılan konulardır. Bu çalışmanın bakış açısından ise, insanın ekonomik ve siyasal örgütlenme biçimleri değişebilirdir. Yani kapitalizm, ulus-devlet ve pozitif hukuk tarihsel birer biçimdir. Ekonomik ve siyasal örgütlenme biçimleri tarafından biçimlendirilen ?birey? (?insan?) ve ?toplum? anlayışları da, kendilerini biçimlendiren güçleri ya da kurumları biçimlendirme kapasitesine sahiptir.Günümüzdeki tartışmaların odak noktası, mevcut kurumlara yönelmiş olan bireysel ve toplumsal şikayetlerdir. Söz konusu şikayetler ?adalet? ve ?demokrasi? taleplerini tüm dünyada hiç olmadığı kadar yükseltmiştir. ?Adalet? ve ?demokrasi? talepleri, ulus-devlet ve pozitif hukuk yapılarının yaşadığı her boyuttaki (teorik ve pratik) ?krizi? derinleştirmektedir.Bu çerçeve içinde, M. Hardt ve A. Negri'nin ortak eserleri, bugünü anlama ve anlatma çabasındaki bu çalışmada bir kılavuz olarak kullanılmıştır. M. Hardt ve A. Negri'nin ortak eserlerindeki temel kavramsal çerçeve, bu çalışmanın da kavramsal çerçevesini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
State and law are in various aspects the most two discussed topics in politics today. The capitalism itself, however, is a matter of discussion as much as state and law. The focal point of this study is the understanding of state and law in our time. But the most important condition for looking at the understanding of state and law in our time is to be able to approach capitalism, nation state and positive law in a historical point of view.Under the formulated questions designated at the beginning of the study, capitalism is taken by focusing its the capacity of organizing time and space. And also, the first main titles of every chapter are arranged according to these questions. Each notion of the nation state and the law are examined by taking into consideration the concepts of ?sovereignty? and ?legality?. The concept of ?individual? which is the product of the ternary notions of capitalism, nation state and positive law is taken with its ?social? extent and the forth main titles of every chapter are reserved for this topic.Capitalism, nation state and positive law are the most discussed topics today although with different reasons. As for the point of view of this study, the economical and political organization ways of the man have changeable character. That is, capitalism, nation state and positive law are the historical forms. The understandings of the ?individual? (?man?) and the ?society? shaped by the economical and political organization ways have also the capacity to shape the powers and institutions that shaped them.The individual and social complains directed into the present institutions forms the focal point of the debate today. This complains in question have raised the demands of ?justice? and ?democracy? in the world as much seen ever before. The demands of ?justice? and ?democracy? deepen the ?crisis? (theoretical and practical) in every extent to which structures of the nation state and the positive law subjected.In this frame, the joint work by M. Hardt and A. Negri has been used as a guide in this study striving for understanding and explaining today. The main conceptual frame in the joint work by M. Hardt and A. Negri forms the conceptual frame in this study, too.