Seramik sanatında kuş figürü üzerine kişisel uygulamalar
Personal applications on bird figure in ceramic art
  1. Tez No: 257537
  2. Yazar: DENİZ ONUR ERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN DİZDAR TERVİEL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, kuş figürü, baykuş, göç, göçmen kuş, Ceramic, bird figure, owl, migratory bird
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
?Seramik Sanatında Kuş Figürü Üzerine Kişisel Uygulamalar? başlıklı çalışma raporu üç bölümden oluşmuştur.`Sanatta Bir Esin Olarak Kuş Ögesi' başlıklı birinci bölümde en temel haliyle biyolojik bir varlık olarak tanımlanan kuşların ilkel çağlardan günümüze kadar insanoğlunun hayatındaki yerinden kısaca bahsedildikten sonra insanın sanatsal dışavurumlarında ne şekilde yer aldığı, nasıl bir rol oynadığı üzerinde durularak, sahne sanatlarından, plastik sanatlara, mimariden, müziğe, edebiyattan sinemaya, kültür tarihinden sembolik anlatımlara kadar geniş bir yelpaze içerisinde Türkiye'den ve dünyadan çeşitli örnekler karşılaştırmalı olarak sunulmuş, bilgiler aktarılmış ve yorumlarda bulunulmuştur. Bu çalışmalar yapılırken kuşların plastik sanatlar içerisindeki yerinin ve işlenişinin ağırlıklı olarak üzerinde durulmuş ve daha sonra konu seramik sanatında kuş figürünün kullanımı üzerinde özelleşmiştir.`Seramik Sanatında Kuş Ögesi' başlıklı ikinci bölümde; tarihsel gelişim çizgisi içerisinde, sanatsal uğraşların en eskilerinden biri olarak kabul edilen seramik alanında, kuş öğesinin yeri, gelişimi, kullanımı ve uygulama alanları üzerinde durulmuştur. Tarih öncesi çağlardan günümüz modern sanatına kadar geçen uzun dönemde seramik alanında uygulanan kuş betimli örnekler Anadolu medeniyetlerinden ve dünyadan karşılaştırmalı örnekler gösterilerek sunulmuş ve son olarak Türkiye'den ve dünyadan günümüz çağdaş seramik sanatçılarının kuş esinli özgün yapıtları örneklendirilmiştir.`Kuş Figürü Üzerine Kişisel Uygulamalar' başlıklı son bölümde; önceki bölümlerde yer alan araştırmaların, incelenmiş olan kaynakların, yapılmış olan gözlemlerin ve edinilen bilgilerin de katkısıyla plastik bir eleman olarak ele alınan kuş öğesi kişisel bir üslup yaratılarak özgün seramik çalışmalara dönüştürülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The dissertation titled ?Personal Applications on Bird Figure in Ceramic Art? is composed of three sections.The first section is titled ?Bird Element as a Source of Inspiration in Art? and starts with the biological definition of birds. The role of bird in human life through history is briefly summarized and detailed information on how the bird element is expressed in plastic and performance arts, architecture, music, cinema, literature, popular culture and symbolism is presented together with examples from Turkey and the world. Emphasis is on the role and use of birds in plastic arts with further specialization on the ceramic art.The second section is titled ?Bird Element in Ceramic Art? summarizes the historical and current role, use, development and applications of the bird element in ceramic art, one of the most ancient artistic activities. Examples of bird figures from Anatolian civilizations and the world through history until the present day are given and compared. Finally, original works inspired from birds by contemporary artists from Turkey and the world are presented.The last section titled ?Personal Applications on the Bird Figure? comprise of the original ceramic works of the artist based on research, resources, observations and information presented in the previous sections, while creating a personal style using the bird figure as a plastic element.