Procédés narratifs dans le diable au corps de Raymond Radiguet: Une approche sémio-linguistique
İçimizdeki Şeytan
  1. Tez No: 257549
  2. Yazar: SONGÜL ASLAN KARAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL KIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıcı, yazar, bakış açısı, eyleyenler şeması, yetişme romanı, ilk karşılaşma, aşk, ölüm, Narrator, author, perspective, actantial model, novel of apprenticeship, first encounter, love, death
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yazar Raymond Radiguet'nin ölümünün 100. yılı dolayısıyla çalışmaya bütünce (corpus) olarak seçilmiş olan Le Diable au corps (İçimizdeki Şeytan) adlı romandaki anlatım yöntemleri dilbilimsel ve göstergebilimsel bir yaklaşımla ele alınmaktadır.Tez, dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde anlatısal süreçte romanın kompozisyonu ve yapısı ana başlığı altında bakış açısı, geçmişe dönük anlatı, uzam, romanın başlangıcı ve bitişi ve zamanın anlatısal olarak kullanımı konularına değinilmektedir. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise anlatının en temel iki öğesi olan anlatıcı ve roman kişilerine ayrı bölümlerde geniş olarak yer verilmektedir. Roman kişileri arasındaki ilişkilerin romanın kurgusu için önemine değinildikten sonra, Le Diable au corps'un kişileri ilişkiler bakımından sınıflandırılarak anlatıcı-kahraman üzerindeki etkileri ortaya konmaktadır. Bu bölümün sonunda ise, roman kişileri, ilişkileri bakımından, Algirdas Julien Greimas'ın Eyleyenler Şeması'ndaki (Schéma actantiel) yerlerini bulmaktadır.Dördüncü bölümde, yazınsal eserlerin, çoğunlukla da yazında `yetişme romanı' (roman d'apprentissage) diye adlandırılan ve bu türün hemen hepsinde varolan üç ana tema ele alınmaktadır: ilk karşılaşma-aşk-ölüm. Ayrıca bu romanda özellik arz ettiği için `kadın imgesi' ' ne de değinilmektedir.Sonuç olarak, göstergebilimsel yaklaşım, romanın anlatı, kompozisyon ve yapı düzeylerindeki zenginliğini ve karmaşıklığını daha iyi kavrama konusunda işlevselliğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Birinci tekil şahışla `ben' kaleme alınan ve otobiyografik bir özellik de taşıyan bu roman bir yetişkinin, trajik bir sona ulaşan duygusal macerasının ardından itiraflarını dile getirdiği gözlenmektedir.20 yaşında hayatını kaybeden,17 yaşında genç bir yazar tarafından ele alınan bu eser bugün psikolojik romana örnek gösterilen La Princesse de Clèves ve Adolphe'ün yanında yer alma ayrıcalığına kavuşarak genç yazarının dehasını adeta tescillemektedir.
Özet (Çeviri)
The narrative methods in Le Diable au corps (The Devil in the Flesh), which is chosen as the corpus of data due to the 100th anniversary of the death of the author Raymond Radiguet, are analysed with linguistic and semiotic approaches.The thesis is composed of four main chapters. In the first chapter, retrospective narration, the extent, the beginning and the conclusion of the novel and the use of time as narration are discussed under the heading of the composition and the structure of the novel in the narration process. In the second and third chapters, the narrator and the characters of the novel, the two important elements of the narration, are explained in detail in different sections. After mentioning the importance of the relations among the characters for the structure of a novel, the characters in Le Diable au corps are classified in terms of relations and their effects on narrator-protagonist. At the end of this chapter, the characters in the novel are situated in Algirdas Julien Greimas? Actantial Model (Schéma actantiel) in terms of their relations.In the fourth chapter, three main themes, which are present in literary works, especially in the ?novel of apprenticeship? (roman d?apprentissage) are studied: first encounter-love-death. In addition, since the novel especially requires, ?woman image? is also discussed.Finally, the semiotic approach proves its functionality with respect to the comprehension of the novel?s richness and complexity at the levels of narration, composition and structure. The autobiographical novel which is written through the first person singular `I? expresses the confessions of an adult who experiences an emotional adventure that ends up with a tragedy. The novel written by a seventeen-year-old writer who passed away at his twenties is considered as valuable as the psychological novel La Princesse de Clèves ve Adolphe, and it constitutes a sign of the young writer?s genius as well.