Joe Orton's critique of middle-class manners in loot and what the butler saw
Joe Orton'un loot ve what the butler saw oyunlarında orta sınıf toplumsal davranışlarına yönelik eleştirisi
  1. Tez No: 257548
  2. Yazar: SİBEL DOĞANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Joe Orton, Loot, What the Butler Saw, 1960'ların İngiliz Tiyatrosu, töre komedyası, sosyal komedi, Joe Orton, Loot, What the Butler Saw, 1960?s British Drama, comedy of manners, social comedy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, Joe Orton'un (1933-1967) İngiliz orta sınıfına özgü toplumsal davranışlara olan ilgisini Loot (1965, Yağma) ve What the Butler Saw (1969, Uşak Ne Gördü) oyunları aracılığıyla göstermek ve bu oyunları özellikle töre komedyasının ışığı altında, Restorasyon dönemiyle (1660-1700) yirminci yüzyıl arasındaki dönemi dikkate alarak incelemektir. Tez, ayrıca, bahsi geçen süre içinde sınıf eleştirisi konusunda, edebi ve tarihsel gelişmeler dolayısıyla ortaya çıkan değişiklikler üzerinde durmayı ve Orton'un yaşamöyküsünü, eserlerini, dramatik yazın stiliyle komedi görüşünü göz önünde bulundurarak yazarın kendine özgü, onu bu türün diğer yazarlarından farklı kılan töre komedyası anlayışını göstermeyi amaçlamaktadır.Kapsam açısından, tezin giriş bölümünün ilk kısmında, sosyal sınıf kavramı ile özellikleri tanımlanmaktadır. Sınıf kavramı, İngiltere bağlamında, Restorasyon döneminden yirminci yüzyıla kadar geçirdiği gelişimler üzerinde durularak ayrıntılı biçimde incelenmektedir. Bu inceleme sırasında, İngiliz töre komedyasının, tarih ve tiyatro alanlarında görülen gelişmelere bağlı olarak geçirdiği evrelerin altı çizilmekte ve Orton'un eserlerini yazdığı dönem özellikle vurgulanmaktadır. Girişin ikinci bölümünde, Ortonvari üslubun ve yazarın orta sınıfa dair eleştirisinin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayacağı için, yazarın üslubu ve eserleri üzerinde etkili olan diğer yazarlar ile Orton'un hayatının önemli noktaları üzerinde durulmaktadır. Takip eden iki ana bölümde ise, sırasıyla Loot ve What the Butler Saw başlıklı oyunlar, Orton'un İngiliz orta sınıfını kendine özgü üslubuyla nasıl yerdiği, söz konusu eserlere ilişkin örnek ve açıklamalar aracılığıyla tartışılmaktadır. Tezde, özellikle Loot ve What the Butler Saw olmak üzere, Orton'un oyunlarının orta sınıf eleştirisiyle dolu olduğu; bu durumun da yazarın, İngiliz orta sınıfının ikiyüzlü tavrını hakir gördüğüne işaret ettiği sonucuna varılmaktadır. Orton'un, oyunlarında, geleneklere karşı çıkan bir yazar olarak, toplum tarafından kabul görmeyen ve orta sınıfların yapay bir şekilde gizlemeye çalıştığını gözlemlediği, insana has şiddet, cinsel çeşitlilik ve maddecilik eğilimi gibi özellikler üzerinde odaklandığı vurgulanmaktadır. Son olarak, insanoğlunun medeni addedilmeyen bu özelliklerinin, aslında orta sınıfın toplumsal ilişkilerine hakim olduğunun altı çizilmekte ve yazarın, yoz ve mantıktan uzak bir dünya betimlemek suretiyle, orta sınıfın bu özellikleri saklama teşebbüsleri ile geleneksel toplumsal değerleri alaya almakta olduğu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to display Joe Orton?s (1933-1967) occupation with middle-class manners in two of his widely celebrated plays, Loot (1965) and What the Butler Saw (1969), and to discuss these plays specifically in the light of the comedy of manners, beginning from the Restoration Comedy of Manners up to the twentieth century, thus observing the specific change in class criticism stemming from literary and historical developments. It also aims to explore Orton?s biography and works, as well as his dramatic style and comic vision, in order to display Orton?s unique vision of manners comedy that differentiates him from the other writers of this genre.As regards the scope of this work, in the first part of the introduction, a definition of social class and its characteristics, together with a detailed analysis of the concept of class in Britain and its development beginning from the Restoration until the twentieth century are given. While doing so, the changes in British manners comedy due to historical and theatrical changes are underlined, focusing specifically on the timeline in which Orton produced his work. In the second part of the introduction, the crucial parts of Orton?s life that affected his style as a playwright and his works as well as his influences are analysed in order to understand the Ortonesque style and his tendency for middle-class criticism. Chapter I and Chapter II deal with Loot and What the Butler Saw respectively, discussing Orton?s unique style of criticism of the British middle-class manners with examples and illustrations from the mentioned plays. Finally, it is concluded that Orton?s comedies, especially Loot and What the Butler Saw, are full of middle-class critique, which shows the writer?s contempt for the hypocritical manners of this specific portion of British society. It is emphasised that Orton, as an iconoclast, focuses on the socially unacceptable traits of the human being, such as tendency for violence, sexual diversity, and materialism that he especially observed the middle classes trying to conceal in an unnatural manner. Orton skilfully portrays how these supposedly uncivilised qualities of man actually run through the middle-class social relations, and that the playwright mocks their attempts to hide these qualities and ridicules traditional social values by displaying a world full of corruption and irrationality.