Linguistic and semiotic representation of gender in Turkish TV commercials
Türk televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyetin dilbilimsel ve göstergebilimsel temsili
- Tez No: 257639
- Danışmanlar: PROF. DR. S.NALAN BÜYÜKKANTARCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Çözümlemesi, toplumsal cinsiyet, TV reklamları, Critical Discourse Analysis, TV commercials, gender
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Günümüz reklamlarında, reklamı yapılan ürünlerle, kişilerin toplumsal cinsiyet kimlikleri arasında yakın bir bağlantı kurulması, ikna süreçlerinde açısından sıkça kullanılan bir yöntem olarak tanımlanmaktadır .Bu bağlamda, kitle iletişim araçlarıyla kolay ulaşılabilir olması ve yaygın bir şekilde kullanılması nedeniyle, reklamların yansıttıkları toplumsal cinsiyet ideolojisi ile bireylerin kimliklerini şekillendirmede önemli bir etkiye sahip oldukları belirtilmektedir. Bu çalışma, 2005 ve 2007 yılları arasında Türk televizyon kanallarında yayınlanan bir grup Türkçe reklamdaki toplumsal cinsiyet temsilini, hem dilbilimsel hem de göstergebilimsel birimleri kapsayan bütünleyici bir Eleştirel Söylem Çözümlemesi yöntemiyle incelemiştir. Bu çerçevede, Türk reklamlarında, toplumsal cinsiyet ideolojisinin, geleneksel, modern ve melez tanımlarını ortaya çıkarılması öngörülmüştür. Bu doğrultuda, çalışma, reklamların ve dolayısıylada kitle iletişim söylemlerinin toplumsal cinsiyet ideolojisini ve kimliklerini yapılandırmadaki rolünü daha iyi bir şekilde incelemeyi de amaçlamaktadir..Çalışma kapsamında incelenen yedi adet reklamın analizi sonucunda,bu reklamların toplumsal cinsiyet ideolojisini geleneksel tanımlar çerçevesinde yansıttığı görülmüştür. Toplumsal cinsiyetle ilgili yeni değerlerin, reklamlarda da yapılandırıldığı görülmekle beraber, bu yeni eğilimlerin yüksek oranda geleneksel değerlerle birlikte bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu çerçevede, kadınların hala iyi anne ve ev hanım, yumuşak, nazik ve bakımlı bireyler olarak temsil edildiği görülmektedir. Kadınlar genellikle erkeklerin sevgisine ve yardımına muhtaç ve güçsüz bireyler olarak resmedilmiştir. Buna karşılık erkekler, güçlü aile liderleri ve para kazan bireyler olarak gösterilmişitir. Modern değerler, erkekleri daha yumuşak ve anlayışlı ve geleneksel kontrol gücünü biraz kaybetmiş olarak göstemektedir. Bu doğrultuda, kadınlar daha özgür ve kariyer odaklı güçlü kadınlar olarak temsil edilmişitir. Fakat belirtildiği gibi bu değişen değerlerde bile geleneksel değerlerin hakimiyeti görülmektedir.Bu noktada, hem geleneksel hem de yeni değerlerin birlikte bulunduğu melez temsillerin de yüksek oranda hakim ideolojiyi içerdiği görülmüştür. Bu çerçevede, çalışmada, incelenen televizyon reklamlarının, Türk toplumundaki geleneksel toplumsal cinsiyet ideolojisindeki yeni tanımları yansıtmaktan çok kökleşmiş temsilleri pekiştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Appeals to one?s gender identity are highly used in advertisements in order to manage successful persuasion. Higher accessibility of and circulation of advertisements through mass media offer them to have the potential to shape the gender identities of individuals in line with the ideology they code. This study aims to present a critical discourse analytical investigation of a set of Turkish T.V commercials broadcast between the years of 2005 and 2007 on the basis of gender representation. Within this framework, the study intends to reveal the ideology based characteristics of traditional, new and hybrid definitions of gender in Turkish society. In this way, the dissertation tries to examine the potential role of advertisements, thus mass media discourse for the establishment, transmission and transformation of the ideology of gender and gender identities in Turkish society.The analyses of the selected seven Turkish T.V commercials from 2005 to 2007 within the scope of the dissertation have highly underlined the dominant traditional definitions of the ideology of gender. Despite the fact that new values are represented at some level, it has been observed that these changing values are even highly accompanied by the traditional ones. In this respect, the women are still represented as good housewives and mothers in subordinate positions with micropower. On the other hand, the men are displayed as powerful fathers, self-confident and successful breadwinners controlling the others. The modern values reflected the women more independent and free while those described the men as caring and considerate with a decreased level of authority. However, as suggested, such changing values are very limited and it is not possible to see any kind of gender representation totally bringing new values. The level of new values is even very limited in hybrid representations. Therefore, within the framework of the findings, it may be possible to argue that the Turkish TV commercials analyzed within the dissertation tend to reinforce the traditional definitions of ideology of gender and gender identities.