Türk sinemasında melodram ve 1990 sonrası dönüşüm
Melodrama in Turkish cinema and its transformation after the year 1990
  1. Tez No: 257676
  2. Yazar: İJLAL KASTAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SEÇİL BÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Melodram, Melodram kodları, Melodrama, Codes of melodrama
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tez çalışmasının amacı melodram türünün kavramsal niteliklerinden yola çıkarak Yeşilçam melodramlarının hangi ekonomi-politik ve kültürel süreçlerde ortaya çıktığını, hangi anlatı kodlarını nasıl sunduğu ve 1990'lı yıllarda bu kodların nasıl bir dönüşüm geçirdiğini incelemektir.Bu amaçtan hareketle birinci bölümde melodram tanımı, nasıl ortaya çıktığı ve türün özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise Türk sinemasında melodramın ortaya çıkışı, bunu hazırlayan ekonomi-politik ve kültürel süreçler ve Yeşilçam melodramlarının kodları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Gönderilmemiş Mektuplar, Suna ve Hayatımın Kadınısın filmleri melodram kodları bağlamında incelenmiştir.Çalışma sonunda 1990'lı yıllardan sonra Türk sinemasında saf bir melodram türünden bahsedilemeyeceği fakat türe ait bazı temel kodların hala devam ettiği gözlemlenmiştir. Örneğin masalsı zaman ve mekan kullanımı, karşıtlıklara dayalı yüzeysel anlatım, prototip karakterler, ailenin yüceltilmesi gibi Yeşilçam melodramlarına ait bir çok kod dönüşüm geçirmiştir. Fakat aynı zamanda ?hiç bitmeyen aşk, yanlış anlama, iyi- kötü üzerinden kurulan ahlak dünyası, duyguların şarkı yoluyla anlatılması ve erkeğin dürüstlüğü, mertliği temsil etmesi? gibi bazı temel kodların ise varlığını korudu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak melodram, 1990 sonrasında saf bir tür olarak değil de diğer türler içerine girerek ve bazı temel kodlarını devam ettirerek karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda bir zamanlar Türk sinemasında başat bir tür olan melodramın günümüzdeki etkilerini görmek açısından çalışmanın önemli bir fırsat sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the economic?political and cultural process in which Yeşilçam melodramas occur, types of narrative codes and the way that are presented and transformation process that these codes go through in 1990?s by taking into account the conceptual attribution of the melodrama as a genre.To this end, in the first part of this study, the definition and the arise of the melodrama, and the properties of this genre are discussed. Whereas, in the second part, the appearance of melodrama in Turkish cinema and economic?political and cultural processes that give rise to this genre and narrative codes of Yeşilçam melodramas are explained. In the third part, the films Unsent Letters, Suna, and Woman of my Life are examined through codes of melodrama.At the end of the study, it is observed that after 1990?s in Turkish cinema melodrama has not been considered as one genre alone although some of the main codes related to this genre are stil identified. Many Yeşilçam melodrama codes such as fictious use of time and place, superficial narration based on contrasts, prototype characters, glorification of the family have gone through certain transformation. However, it has been seen that some of the main codes like ?endless love, misunderstandings, moral world set on good and bad, reflection of feelings through songs, man as the symbol of honesty and bravery? protect its entity. To conclude, as of 1990 melodrama does not appear as single genre alone, but integrates into other genres conserving some of its main codes. Within this context, this study can be considered as an important opportunity to evaluate the present day influence of melodrama which was once a successful genre in Turkish cinema.