Türkiye'de siyasal iletişim: 22 temmuz 2007 seçimlerinde AKP örneği
Political communication in Turkey: The Case of Justice and Development Party on 22nd july, 2007 elections
- Tez No: 257822
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyasal İletişim, Siyasal Pazarlama, Siyasal Propaganda, AKP, Communication, Political Communication, Political Marketing, Political Propaganda, AKP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tez, 2001 yılında kurulan bir parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde gösterdiği başarının nedenlerini, bu başarı hikâyesinin arkasında siyasal iletişimin payının incelenmesini amaçlamaktadır.Siyasal iletişim, bir siyasal kurumun kendi fikirlerini, içinde bulunduğu toplumdaki gruplara, kitlelere aktarmak ve benimsetmek için kullandıkları iletişim teknikleridir. Günümüzde dünyadaki gelişmelerin, özellikle de küreselleşmenin etkisiyle, ideolojiler önemlerini yitirmeye başlamışlardır. Bu durum siyasi partilerin gerek programları gerek söylemleri açısından birbirlerine benzemelerine yol açmıştır. Bu nedenle partiler başarılı olmak için, seçim kampanyalarında farklı stratejiler geliştirmeye başlamışlardır.Bu durumda, genel seçimlerden iktidar partisi olarak çıkan AKP, bu başarıyı, etkin bir şekilde yürütülen siyasal iletişim çalışmalarına borçludur diyebiliriz. Bu çalışmanın sonunda, elde edilen bulgularla bu sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the reasons of success of the Justice and Development Party which was founded in 2001 in the general elections on the 22nd July, 2007 and the role of the political communication behind this success story.Political commucation is techniques of communication that used by a political institution to transfer or to adopt their idea to groups, people in the society where they live in. Today, ideologises start lose their importance the effects of the developments in the world especially the globalization process. This situtation causes to resemble political parties to each other in terms of both their programs and thesis. For this reason, political parties have initiated to improve different strategies in their election campaings to be successful.In this atmosphere, we can say that, AKP ,which became the ruling party in general elections, owes this success to political communication studies which was carried out effectively. At the end of this study, these results were reached with the findings.