Telekinezik atmosfer ve düş resimleri
Telekinesis atmosphere and dream paintings
- Tez No: 257869
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beyin, Atmosfer, Kavram, Hareket, Brain, Atmosphere, Concept, Movement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada öncelikle, yaşantımıza yön veren alanlardan biri olan resim sanatı ile, parapsikolojinin sınırları içerisinde tanımlanan telekinezi yöntemi arasındaki, kavramsal bağ üzerinde durulmuştur.Telekinezi olgusu ile birlikte sunulan sanat tarihi örnekleri, somut verilerle birlikte birey bazına indirgenmiş ve öznel açıklamalar yapılmıştır. Bu doğrultudan hareketle, sonuca varılabilecek yöntemlerden biri olarak, kendisini kanıtlamış eserler üzerinden bir mantık oluşturmak amaçlanmıştır. Bu mantığı kurma noktasında planlanan yol ve yöntemler ise bilimsel verilerden hareketle yola çıkılıp, daha sonrasında ise özneye atıfta bulundurularak ortaya konulmuş örneklemelerden oluşmaktadır.`Telekinezik Atmosferler' adlı sanat eseri çalışmasının ortaya koyduğu tarihsel verilerden yola çıkıldığı taktirde görülecektir ki, öncelikle uygarlığımızı ve yaşamımızı tanımlayan beynimizin tanımı ve çalışma prensiplerinin ortaya konulmasıyla, bir taslak oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu durumun beraberinde getirmiş olan ve bilimsel veriler ışığında şekillenmiş yapıyla birlikte sunulan sayısal ve sözel saptamalar, en sonunda tümdengelim yöntemiyle oluşturulan tanımlamalara kavuşmuştur. Bu doğrultuda, bizi var eden ve bu dünyada kendimizi tanımlamamızı sağlayan beynimizin, hiçbir fiziksel harekette bulunmadan, dış dünyayı nasıl etkilediği konusu üzerinde durulmuştur. Bu etkileşim ağını ise resmin kurgulanması sürecinde yön veren telekinezi olgusunun, kavramsal düşünce boyutundaki hareketi irdelenmiştir.Sonuç olarak `Telekinezik Atmosferler' adlı raporla ortaya konulmuş olan düşünce boyutu sanatın, bilimsel veriler ile harmanlanarak, kavramsal bir dil ile hayali ve gerçeküstü imgelerin açıklamaları doğrultusunda, bir bütünlüğe kavuşturulmasıdır. Dolayısıyla yola çıkılan ve kurgulanan mantığın temelinde, gerçekle kurgulanmış hayali görüntülerin, başka mekânlarda ve zamanlarda kendisini var etme uğraşı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, first give direction to our lives one of the areas with the art of painting, defined within the limits of parapsychology between telekinesis method, conceptual ties are emphasized.To the phenomenon of art history are offered in conjunction with telekinesis samples, some to individuals with solid data and subjective descriptions were reduced. In accordance with this act, the result of the methods that can be reached, has been put forward and has proven itself through work aimed to create a logic. This logic of the planned road and at the point of installation methods, scientific data, whether from the action set out in reference to the subject later in the possession, has been put forward consists of sampling.'Telekinezik Atmospheres' of his art work reveals the historical data will be seen that if set off from that define our civilization and our lives our brains, first definition and working principles have been put forward attempting to create a stub. Who have brought this situation and in the light of scientific data presented with shaped structure of numerical and verbal detected, deductive method definitions that are created in the end had gained. In this regard, and who got us in this world of our brain enables us to define ourselves, without any physical movement affects the outside world is focused on how. This network is affected by the process of image editing, Telekinesis of cases, the conceptual idea of the size of the movement, is the effort to create an atmosphere.As a result, 'Telekinezik Atmospheres' that have been put forward his idea of reporting the size of art, scientific data, be blended with conceptual descriptions of a language in line with the imaginative and surreal images, is to reach a unity. Therefore, the basic logic of arena and edit the output path, the reality was constructed imaginary images, spatial and temporal win a motion, the other places and times have themselves been focused on the pursuit.