Türkiye Selçukluları zamanında Tokat ve çevresindeki kervansaraylar
Caravansaries in Tokat and araund at the time of Turkish Selçuklu
  1. Tez No: 258056
  2. Yazar: ALİ TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MÜNİR ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Caravansarays, Anatolian Seljuqids Trade Policies, Tokat Caravansarays in due time Seljuq Sultanate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Türkiye Selçukluları zamanında Tokat ve çevresinde inşa edilmiş olan kervansarayları tanıtarak, bu yapıların inşasında etkili olan başlıca sebepleri ortaya koymak suretiyle, kervansarayların Türk kültür tarihi içindeki iktisadî ve içtimaî rollerini açıklığa kavuşturmak amaçlanmıştır.Araştırmada öncelikli olarak kervansarayların genel bir tanıtımı yapılarak, kervansaray, han ve ribat kavramlarının ortak ve farklı özellikleri ortaya konmuştur. Araştırmanın devamında Türkiye Selçuklu Devleti'nin yönetim politikasının temelini teşkil eden ve hemen hemen bütün Selçuklu Sultanları'nın ilgi gösterdiği iç ticaret politikaları, kervansaraylar konusu bütünlüğü içerisinde, kervansarayların yüklendiği iktisadî görevler de belirtilerek, Selçukluların ticarete verdiği büyük önem belirtilmiştir. Böylelikle bu ticaret anlayışının önemli bir safhasını oluşturan, Anadolu da o dönemde kullanılmakta olan, ticaret kervanlarının yoğunlukla gelip-geçtiği önemli yol güzergâhları üzerinde de durulmuştur. Çalışmanın temelini teşkil eden Türkiye Selçukluları zamanında Tokat ve çevresindeki kervansaraylar ise tez içerisinde görsel öğeler eşliğinde sunulmuş olup, Selçuklu dönemi Türkiyesinde önemli bir iktisadî ve içtimaî vazife gören, Tokat çevresindeki bu kültür varlıkları tanıtılmıştır. Çalışmanın ekler kısmında da Türkiye Selçukluları zamanında yapılmış olan Anadolu'daki kervansarayların listesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study/working it was aimed to demystify the economical and social roles of the caravansarays in Turkish cultural history by introducing them which were built in Tokat and its around in due time Anatolian Seljuqids. Sultanate, displaying the main reasons which are effective on constructionsof the building.In my search/research first the common and different features of caravansarays, inns and ribats foundations were displayed by making a general introduction of caravansarays. İn the continuation of the search/research the major importance which the Seljuq Sultanate gave to trade/commerce was specified/emphasized/explained by displaying economical tasks which caravansarays undertook in the unity of caravansarays topic the inner/internal trade policies which Seljuq sultans gave major importance to, formed the basic of Anatolian Seljuqids Sultanate?s administration policies and covered almost whole inside it. Nevertheless the important path routes which were mostly used in that time by (trade)caravans in Anatolia and which formed the important phase of this trade concept were especially presented in the thesis. Caravansarays in due time Anatolian Seljuqids Sultanate in Tokat and its around which is basic in my study/working were introduced detailed in the thesis being supported by visual presentations and these cultural creatures in Tokat zone which had important economical and social missions in Turkey in due time Anatolian Seljuqids Sultanate were tried to introduced. In the continuation of the thesis Anatolian Caravansarays which were built in due time Anatolian Seljuqids Sultanate were presented in the form a directory, thanks to this the possibilty of determining the location of Anatolian Caravansarays was reached.