İbrahim Zeki Burdurlu'nun hayatı, sanatı, eserleri
The life, art and works of İbrahim Zeki Burdurlu
  1. Tez No: 258061
  2. Yazar: HÜSEYİN YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Zeki Burdurlu, Burdur, Millî Edebiyat, Şiir, İbrahim Zeki Burdurlu, Burdur, National Literature, Poetry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmamızda, İbrahim Zeki Burdurlu'nun hayatı, sanatı ve eserlerini ele aldık. Hayatını daha yakından inceleyebilmek için antolojilerden ve yakınlarından bilgiler aldık. Eserlerini tek tek ele alıp, eserleri hakkında bilgi verdik. Sanatını en iyi şekilde açıklayabilmek için de bütün şiir kitaplarını inceledik.İbrahim Zeki Burdurlu'nun, 14 şiir kitabı, 4 ders kitabı, 2 inceleme, 3 antoloji, 12 eğitici-öğretici kitaplar dizisi, 6 adet de küçük masal kitabı vardır. Sanat anlayışını ortaya çıkarırken, şiirlerindeki tema, konu, sembol ve imgeyi, dil ve üslûbu incelerken ele aldığımız şiir kitapları sırasıyla şunlardır: ?Toprak İnsanları?, ?Toprağın İçindeki Toprak?, ?Burdur'daki Mahallemiz?, Keloğlan?, ?Basık Tavan?, ?Bir Köyden Bir İnsan?, ?Günaydın Anneciğim?, ?Lefkoşa?, Minnacık Ada?, ?Günaydın Yavru Kıbrıs?, Atatürk'üm? Sev Beni?, ?Açmıyor mu Kıbrıs'ımın Gülleri? ve ?İzmir'in Mor Atları.?
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the life, art and works of İbrahim Zeki Burdurlu. For this investigation, we used anthologies and interviewed with his relatives. Information on each of his work has been given separately. All his poetry books have been inspected in order to explain his art in the best way possible.İbrahim Zeki Burdurlu has 14 poetry books, 4 course books, 2 essays, 3 anthologies, 12 educational book series, 6 short tales books. The books we have consulted while defining his understanding of art, themes, subjects, symbols and imagery, language and style of his poems are: ?Toprak İnsanları?, ?Toprağın İçindeki Toprak?, ?Burdur?daki Mahallemiz?, Keloğlan?, ?Basık Tavan?, ?Bir Köyden Bir İnsan?, ?Günaydın Anneciğim?, ?Lefkoşa?, Minnacık Ada?, ?Günaydın Yavru Kıbrıs?, Atatürk?üm? Sev Beni?, ?Açmıyor mu Kıbrıs?ımın Gülleri? and ?İzmir?in Mor Atları? in order.