Turistik yörelerden memnuniyet ve geleceğe yönelik ziyaretçi davranışları: Antalya örneği
Destination satisfaction and future visitor behavior: A case study of Antalya
- Tez No: 258164
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH KUŞLUVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destination satisfaction, visitor satisfaction, future visitor behaviors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir turistik yöre (destinasyon) olarak Antalya'ya gelen ziyaretçilerin destinasyondan memnuniyeti ile geleceğe yönelik davranışları yani aynı destinasyona tekrar gelmesi ve destinasyonu başkalarına tavsiye etmesi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla, ziyaretçilerin destinasyondan memnuniyetlerini etkileyen faktörler ve geleceğe yönelik davranışlarıyla ilgili tutumlarını belirlemek için modeller önerilmiş ve bu modeller çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir.Araştırmanın, Antalya'ya gelen ziyaretçilerin memnuniyetini ve geleceğe yönelik davranışlarını belirlemeyi amaçlamasından dolayı tanımlayıcı, geleceğe yönelik ziyaretçi davranışlarının sebeplerini destinasyon bazında ziyaretçi memnuniyeti ile açıklamaya çalışmasından dolayı da nedensel veya açıklayıcı nitelikte olduğu söylenebilir. Araştırma Antalya ili ile sınırlandırılmış olup, örnekleme yöntemi olarak tesadüfî olmayan örnekleme yöntemlerinden amaca uygun örnekleme yöntemi (yargısal örnekleme yöntemi) tercih edilmiş ve alan araştırması kapsamına 2007 yılında Türkiye'yi en fazla ziyaret eden ilk üç milliyetten oluşan (Alman, Rus ve İngiliz) ziyaretçiler dâhil edilmiştir. Veriler, Antalya Havalimanında çıkış yaptıkları sırada ziyaretçilerden yüz yüze anket uygulaması yoluyla toplanmıştır.Araştırma sonucunda destinasyon memnuniyetini etkileyen birbirinden farklı birçok destinasyon niteliği bulunduğu ve bu niteliklerin genel ziyaretçi memnuniyetini doğrudan etkileyip ziyaretçilerin geleceğe yönelik davranışları üzerinde önemli rolleri olduğu ortaya çıkmıştır. Destinasyondan memnuniyeti etkilediği varsayılan niteliklerin tamamının genel tatil memnuniyetini ve gelecekteki ziyaretçi davranışlarını etkilediği, ancak en etkili olanların konaklama işletmelerine ait nitelikler olduğu görülmektedir.Anahtar Kavramlar: Turistik yöre, ziyaretçi memnuniyeti, geleceğe yönelik ziyaretçi davranışları
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, to determine the relationship between destination satisfaction and future visitor behavior, namely, the destination loyalty of visitors in terms of visiting the same destination again and their recommendation of the destination to others. In order to present the factors affecting the satisfaction of the visitors and their attitudes related with their future behavior, models have been suggested and tested with the multiple regression analysis.The research can be identified as descriptive in terms of determining the current level of destination satisfaction with Antalya and the relationship between destination satisfaction and future visitor behavior. It can also be considered as causal as it looks at the impacts of various destinations attributes on overall visitor satisfaction and future travel behavior. The study was geographically limited to Antalya region and purposive (judgemantel) sampling has been preferred. Top three nationalities who have visited Turkey in 2007 (German, Russian and English) have been included in the study. Data has been obtained by the application of a face-to-face survey to the visitors while they were waiting at departure lounge in Antalya Airport.The results of the study show that there are many different factors which impacts on destination satisfaction and these factors have important impacts on general visitors? satisfaction and future behavior. The most important factor that determines the general destination satisfaction and future visitor behavior is accommodation services.