Gecekondulaşma, gençlik ve dindarlık -Kayseri Argıncık örneği-
Squatting, youth and religiosity a case study in Argıncık/Kayseri
  1. Tez No: 258163
  2. Yazar: İSMAİL GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP TAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Squatting, Urbanisation, Subculture, Youth, Religiosity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Kırsaldan şehre doğru hareketlilik anlamına gelen ?iç göç?, beraberinde gecekondulaşma gibi birçok sosyo-kültürel ve ekonomik olumsuzluk ve çarpıklıkları da getirmiştir. Sosyo-kültürel değişimin çok hızlı gerçekleştiği gecekondular, araştırmacılar için önemini her zaman korumuştur. Şehirlerin merkezine yakın çevre yerlerde (periferi) ortaya çıkan gecekondulaşma olgusunu sadece şehirleşme açısından ele almak yerine çok yönlü ve çok boyutlu bir bakış açısını ön plana çıkarmak gerekmektedir. Bu araştırmada Türkiye'deki gecekondulaşma olgusu, Kayseri Argıncık örnekleminde, gençlerin bakış açısı ve perspektifinden ele alınmaya çalışılmıştır.İnsan hayatının en hareketli ve sorunlu dönemi olan gençlik olgusu, aynı zamanda toplumların geleceği açısından da son derece önemli bir yere sahiptir. Sosyolojik bir yaklaşımla ele alınan bu olgu alan araştırmasında elde edilen bulgular ile desteklenmeye çalışılmıştır.Araştırmamız bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, problem ve amaçlar ortaya konduktan sonra, araştırmanın sınırları, sayıtlı ve denenceleri ile uygulanan tekniklerin yer aldığı yöntem ve uygulama ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemine ağırlık verilmekle birlikte nicel yöntemlere de başvurulmuştur.Araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesini oluşturan birinci bölümde şehirleşme, gecekondulaşma, gençlik ve dindarlık konularında teorik yaklaşımlar tartışılarak değerlendirilmiş; Türk toplumunda yaşanan yapısal ve kurumsal değişimler ile dini hayat arasındaki etkileşimler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümü alan araştırmasında elde edilen bulgular oluşturmuştur. Sonuç bölümde ise genel değerlendirme, sonuç ve öneriler bölümü yer almıştır.Anahtar Kavramlar: Gecekondulaşma, Şehirleşme, Alt Kültür, Gençlik, Dindarlık
Özet (Çeviri)
?Internal migration? which means a mobility from rural to urban has introduced many socio-cultural and economical problems and distortion such as squatting. Shanty houses in which socio-cultural changes occur very fast have always been important for researchers. It is necessary to spotlight a multilateral and multi-dimensional point of view on the phenomenon of squatting, appearing in peripheries instead of discussing it only with regard to urbanization. In this study, the phenomenon of squatting in Turkey is tried to be approached from the point of view and perspective of the youth in Argıncık, Kayseri.The youth phenomena is not only the most problematic and active period all through human life; but also extremely important for the future of nations. In the process of rapid social transformation in modern society, the culture of the youth is being reshaped and serves important functions in both social and individual dimensions in the society. In the modern society, the transition period from childhood to adulthood has extended and this, in turn, has brought about some psycho-social and socio-economical problems. The youth period is lived for longer periods of time in socio-economically high levels of the society while in the comperatively poorer parts of the society, transition from childhood to adulthood takes a shorter period of time.Our study composes of an introduction and two chapters and conclusion. The theme, importance, the problem, the aims of the study in the introduction are followed by the limitations of the study and information about the methods and application in the techniques applied by the presumptions and hypothesis. In addition to qualitative research methods, quantitative methods are also employed.In the first chapter that presents the conceptual and theoretical framework of the study, theoretical approaches to urbanisation, squatting, youth and religiosity are discussed and evaluated, and focus is given to the interactions between constructional and institutional transformations in Turkish society and religious life. Second chapter comprises research findings. In the conclusion, an overall review, results and suggestion take place.