İlahiyat fakültesi öğretim elemanlarının derse hazırlanma anlayışlarının değerlendirilmesi (Erciyes Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ilahiyat fakülteleri örneği)
The evaluation of lesson preperation understanding of the instructors in the faculty of theology (Erciyes University, Selçuk University and Cumhuriyet University case)
- Tez No: 258191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlahiyat fakültesi öğretim elemanları, derse hazırlanma anlayışı, derse hazırlanma işlemleri, the instructors of the faculty of theology, lesson preparation understanding, lesson preparation processes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bir öğretim sürecinden beklenen sonuçların elde edilebilmesi ancak belli ölçüde o süreci planlanması ile mümkün olabilmektedir. Bu sebeple bu süreci kılavuzlama görevini üstlenen eğitimcilerin derse hazırlanmaları, ilgili derslerden bekledikleri verimin elde edilmesinde oldukça önemlidir.Derse hazırlanma, beş ana işlemden oluşmaktadır. Derse hazırlanmanın tüm bu işlemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olduktan sonra bunları mevcut şartlarla uyumlu bir biçimde düzenlemek gerçekleştirirlecek olan öğretimin niteliği açısından oldukça önemlidir.Araştırmaya katılan öğretim elemanları derse büyük ölçüde hazırlıklı geldiklerini ifade etmişlerdir. Fakat yaptıkları hazırlıkta çeşitli eksiklikler bulunduğu da tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının büyük bir bölümü hedef belirleme işlemini ders hazırlığının ilk sırasında yapmamaktadır. Bu da elbette derse hazırlanmanın diğer işlemlerine olumsuz biçimde yansımaktadır.Araştırmaya katılan öğretim elemanlarının en çok üzerinde durduğu derse hazırlanma işlemi, içerik belirlemedir. Bu durum da öğretim elemanlarının ders hazırlığını daha çok konu ve öğretmen merkezli bir anlayışla yaptıklarını göstermektedir.Konu merkezli öğretim anlayışı öğretim elemanlarının yöntem seçimine de yansımıştır. Öğretim elemanlarının alıştıkları yöntemin dışında pek fazla yöntem çeşitliliğine gitmediği görülmektedir. Öğretim elemanlarının araç gereç seçiminde de alıştıkları dışındakileri pek tercih etmedikleri görülmektedir. Öğretim elemanlarının en çok tercih ettiği araç gereçlerin kaynak kitaplar ve yazı tahtası olduğu tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının önemli bir kısmı ölçme değerlendirme araçları ile ilgili hazırlık yapmamaktadır. Araştırma kapsamında öğrencilere yöneltilen sorulara öğrenciler, öğretim elemanlarına nazaran daha olumsuz cevaplar vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In order to receive the best results from teaching process, teaching process should be planned according to the present conditions. Because of this, teachers who guide the teaching process should get prepared before the lessons and plan their lessons in order to be successful.Lesson preparation has got five processes. Having necessary information about these processes and adjusting them in relation with your lesson are the main points of a lesson?s quality.The instructors participating in this research make preparation before their lessons. However, they have some defects in preparation.Most of the instructors in this research have got difficulties in writing targets. Most of them do not write targets before the lessons. Therefore, this affects the other processes negatively.The most focused process by the instructors in this research is the determination of the content. Therefore, these instructors prepare lessons which are content and teacher based.This content based teaching style affects the determination of the methods. The instructors do not use various kinds of methods apart from the methods they are used to. It is clear that the instructors do not use various kinds of materials apart from the ones they are used to. The materials which are used most are resource books and black boards. Most of the instructors do not make preparation about evaluation materials. In this research the students as well as the instructors have answered some questions.