Elazığ ve yöresinde ziyaret fenomeni üzerine bir din bilimi araştırması
A religious study on the phenomenon of shrine visiting in Elazıg district
- Tez No: 258190
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ziyaret Yerleri, Ziyaret Fenomeni, Yatır, Elazığ, Visiting places, Shrine Phenomenon, Grave, Elazig
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
Bütün din, toplum, kültür ve medeniyetlerde dini boyutu teşkil eden en temel ölçüt kutsallıktır. Tarihi süreç içerisinde insanoğlu karşılaştığı veya etrafında şahit olduğu bir takım nesne ve olaylara farklılık anlamında kutsallık atfetmiş ve onları yaşadığı dini inançların bir tezahürü olarak görmüştür. İnsanoğlunun inanç ve düşünce yapısında kutsalı bizzat özünde taşıdığına inanılan kutsal varlık ve kutsal mekân kavramları ile ilgili pratikleri kapsayan ziyaret fenomeni son derece önemli bir yere sahiptir. Çünkü ziyaret fenomeninin temelinde yatan asıl gaye kutsala ulaşmak ve onu yaşamaktır. Ayrıca ziyaret fenomeni içinde yaşadığı toplumun dini, sosyal ve kültürel yapısıyla bir bütünlük oluşturduğundan önem arzetmektedir. Kutsalın bir yaşanış ve tezahür biçimi olarak ortaya çıkan ziyaret fenomeni insanlık tarihi boyunca değişik formlar altında tezahür etmiş ve yaşanmıştır. ?Elazığ ve Yöresinde Ziyaret Fenomeni Üzerine Bir Din Bilimi Araştırması? adlı bu çalışma halk dindarlığının önemli bir vechesi olan ziyaret fenomenine açıklık getirmektedir.Bu düşünceden hareketle yapılan bu çalışmada dini hayatın önemli bir boyutunu oluşturan ziyaret fenomeni, fenomenolojik yöntem esas alınarak din bilimlerinin diğer bilimsel yöntemlerinden de faydalanılarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Holiness or sacredness is the fundamental criterion which influences the religious dimension in all religions, societies, cultures and civilizations. Sacredness was attributed to certain objects and events faced and witnessed by mankind in history and they were comprehended as a manifestation of the religion they believed in. The shrine phenomenon occupies a crucial position in practices related with concepts like holy beings and sacred places, which are believed to bear or manifestate the divine essence in the faith and thought of mankind. The essential aim of the shrine phenomenon is to reach sacred and to experience it. The shrine phenomenon is also crucial as it unites with the dogmatic, social and cultural organisms of the society it belongs to. The shrine phenomenon turns out to be a manifestation and life style, and it is encountered and experinced in varying shapes in the history of mankind. This research entitled ?A Religious Study on the Phenomenon of Shrine Visiting in Elazig District? enlightens the shrine phenomenon which is a crucial aspect of the pious rural population.This research was carried out from this point of view and the purpose was to examine the shrine phenomenon which is an important dimension of religious life by fundamentally applying phenomenology and scientific methods of religious studies.