Türkiye'de yaşanan 1994 ve 2001 ekonomik krizlerinin analizi
The analyses of 1994 and 2001 Turkish economic crises
  1. Tez No: 258200
  2. Yazar: İSA DOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz Modelleri, Finansal Serbestleşme, 1994 ve 2000 Krizleri, Maliye Politikası, Models of Financial Crises, Fınancial Liberalisation, Crises of 1994 and 2000, Fiscal Policy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Son yıllarda tüm dünya için en büyük ekonomik sıkıntı giderek yaygınlaşan ve sıklaşan ekonomik krizlerdir. Yirminci yüzyılın başından itibaren yaşanan ekonomik krizler, genel olarak gelişmekte olan ülkeler de yaşanmaktadır. Bunun başlıca nedeni zamanın ihtiyaçlarına göre yenilenip, geliştirilmeyen mali yapı ve kontrolsüz finansal serbestleşme olmuştur. Değişen ve gelişen konjonktür, yaşanan krizlerin, mahiyetlerini ve çıkış noktalarını farklı kılmıştır. İlk olarak 1970' lerin sonlarında Krugman tarafından ortaya atılmış, birinci nesil model; merkez bankası rezervlerinin tükenmesiyle oluşan krizleri açıklamıştır. İkinci nesil krizler, 1992 yılında yaşanan Exchange Rate Mechanizm (ERM) krizi ile, ekonomik öngörülerin finansal aktörlerde kriz beklentisi yaratması ile oluşan krizleri, üçüncü nesil krizler ise kamu otoritesinin hatalı ekonomi politikaları uygulaması ile gelişmekte olan ülkelerde aşırı ve kontrolsüz finansal serbestleşme ile oluşan krizleri açıklamaya çalışmaktadır. Bu üç model birbirini reddetmemekte yada çelişmemektedir, sadece çıkış nedenleri farklı olan krizleri değişen koşullarda açıklamaya çalışmaktadır.Çalışmanın amacı, temelinde hızlı finansal serbestleşme, kamu finansman açıkları ve bu açıklara rağmen yanlış uygulanan ekonomi politikaları olan 1994 ve 2001 krizlerini, kriz teorileri çerçevesinde incelemektir. Bu çerçevede, krizlere, sebep olan ve krizlerden sonra, kriz etkilerini bertaraf etmek için uygulanan maliye politikaları araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is possible to answer economic crisis, for the questıon of what is the actual and the important problem of economics ? Expect of 2008 and some more, mostly developing countries had the economic crisis. The major reason for this result is, uncontrolled and hurried fınancial liberalizations. The process of conjuncture distinguished the crisis by causes, by contents and start point. İnitially Krugman in 1979 propounded crisis theory by first generation crisis, this model, asserted crisis occuring after consume of capital of goverment. The second generation crisis, come up afterwards, 1992 Exchange Rate Mechanizm (ERM) crisis. It was because of, The prediction and expectations of economic agents become waiting for crisis. Ultimately, the failures of governments policy for economics, and the effort of precipitous liberalization fort he developing countries, occured crisis are third generation. Any of these three models, do not decline or conflict with others. They all trying to explain crisis that occured in diffirent process by different reasons.The purpose of this work is studying the kind of models of the crisis of 1994 and 2001 which Turkey had have obnoxious experience. The deficit of the goverment budget and nevertheless wrong choosen fiscal and monetary policies, are existing the reasons of crisis. So that the asnwers of which fiscal policies caused the crisis and again which fiscal policies applied after crisis ? Are the most important points.