Resimli çocuk kitaplarının M.E.B. okul öncesi eğitim programı'ndaki kazanımlara uygunluğunun incelenmesi
Review of the eligibility of the picture books to the acquisitions of the preschool education program of the Ministry of Education
  1. Tez No: 258336
  2. Yazar: MEFHARET VEZİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Programı, Resimli Çocuk Kitabı, Gelişim Alanları, Kazanım, Preschool Education Curriculum, Picture Book, Developmental Areas, Acquisition
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki resimli çocuk kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı 2006 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda, 36-72 aylık çocukların eğitimleri için belirlenen amaç ve kazanımlar açısından incelenmesini; bu kitaplarla yapılan eğitimin, uygulanan eğitim programını destekleme düzeyinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubu Ankara ve Kırıkkale illerindeki resmi ve özel anaokullarında, Milli Eğitim Bakanlığı (M.E.B.)'na bağlı ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında ve kütüphanelerde kullanılan, özel koleksiyonlarında bulunan ve yayınevlerinde satışa sunulan resimli çocuk kitapları arasından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen hikaye türündeki 250 resimli çocuk kitabından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı 2006 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda 36-72 aylık çocukların eğitimleri için belirlenen amaç ve kazanımların yer aldığı, programın arkasındaki eklerde sunulan kazanım değerlendirme formu kullanılmıştır. Programda yer alan gelişim alanlarının tüm kazanımlarını kapsayan bu form, bir anlamda amaç ve kazanım listesi şeklinde düzenlendiği için, hangi kitapta hangi kazanımların desteklendiğinin açıkça görülebilmesine olanak sağlaması nedeniyle değişikliğe uğratılmadan kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 16.0 istatistik paket programıyla değerlendirilmiştir. Puanlama güvenirliğini sağlamak amacıyla araştırmacı dışında 2 farklı uzmanın da değerlendirdiği 40 kitaba yönelik üç farklı değerlendirme arasında Pearson Korelasyon Analizi yapılmış; bu değerlendirmeler arasında oldukça yüksek bir korelasyon tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda çalışma grubuna alınan resimli çocuk kitaplarının M.E.B. 2006 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan 5 gelişim alanına ait toplam 264 kazanımı % 18.5 oranında karşıladığı belirlenmiştir. Bu oldukça düşük oran ülkemizde okul öncesi dönem çocuklarına yönelik hazırlanan resimli çocuk kitaplarının niteliklerinin arttırılması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is intended to review picture books in Turkey, in terms of objectives and acquisitions been identified for training of children 36-72 months old in 2006 pre-school education program of the Ministry of National Education, and to determine to what extent education with these books gives support to the training program implemented.The working group consists of 250 picture story books selected by random sampling method from picture books being used in public and private primary schools, primary classes, libraries in Ankara and Kırıkkale Province, found in private collections and sold by publishing companies. As data collection tool, acquisition evaluation form presented in the attachments in the back of the program book was used. This form consist of the purpose and benefits been identified for training children of 36-72 months old by the 2006 preschool program of the Ministry of Education. This form is covering all acquisitions from areas of development in the program; it is in the form of a list of objectives and achievements and as it allows to see which book support which acquisition clearly, it was used without any change.The data obtained in the study was evaluated with the SPSS 16.0 statistical package program. To ensure reliability of scoring, 40 books from the working group were evaluated by two different experts, except the researcher. Between these three different evaluations, Pearson?s correlation analysis was done and a very high correlation was found. As a result of the study, pictured books of working group were determined to meet a rate of 18.5% of total of 264 acquisitions defined in 2006 pre-school education program of the Ministry of National Education. This relatively low rate points out that researches should be done about improving the quality of picture books for the period of pre-school children in our country.