Sanatsal yaratımda popüler kültürün izleri, kişisel yorum ve uygulamalar
Traces of popular culture in artistic creation, subjective interpretations and praxis
- Tez No: 258378
- Danışmanlar: PROF. NAZAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Fine Arts, Art History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, kitle kültürü, alt / üst kültür, kültür endüstrisi, pop sanat, Popular culture, mass culture, low / high culture, cultural industry, pop art
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
?Sanatsal Yaratımda Popüler Kültürün İzleri Kişisel Yorum ve Uygulamalar? başlıklı çalışma raporu dört bölümden oluşmuştur.`Kavram Olarak Popüler Kültür' başlıklı Birinci Bölümde, genel anlamıyla kültür tanımlarının yanı sıra, alt / üst kültür, kitlesel kültür, kültür endüstrisi kavramlarına değinilerek, kültürün organikliğinden ve günümüz kültür ortamında sınırların belirsizleşmesinden bahsedilmiş, kültürün genel özelliklerine değinilmiştir.`Popüler Kültür ve Gündelik Hayat' başlıklı İkinci Bölümde, Sanayi Devrimi'yle birlikte başlayan ve günümüze kadar gelen tarihsel süreç içerisinde popüler kültürün izleri, gündelik hayatın içinden örneklerle ele alınmaktadır. Kent yaşamına geçiş, kapitalizmin temellerinin atılması, siyasi, teknolojik, sosyal alanda yaşanan değişimlerin popüler kültüre olan etkilerine yer verilmekte, kültür endüstrisinin yarattığı tüketime bağlı mutluluk anlayışı ve bu anlayışın günümüzdeki sonuçlarına değinilmektedir.`Popüler Kültür ve Sanat' başlıklı Üçüncü Bölümde, Dadaizm'den başlayarak belirgin bir şekilde hissedilen, popüler kültür ve öğelerinin sanatsal yaratıma etkileri, farklı disiplin ve dönemlerden eserler üzerinden irdelenmektedir.`Kişisel Yorum ve Uygulamalar' başlıklı Son Bölümde ise, yapılan uygulamalar üzerinden popüler kültür ve öğelerine ait saptama ve yorumlar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study report titled ?Traces of Popular Culture in Artistic Creation Subjective Interpretations and Praxis? consists of four chapters.In the first chapter titled `Popular Culture as Concept?, right along with the culture definitions in general, low/high culture, mass culture, cultural industry concepts are mentioned, the organic nature of culture and the indetermination of boundaries in contemporary cultural media are discussed with general qualities of culture.In the second chapter titled `Popular Culture and Daily Life?, the traces of popular culture in the historical period starting with the industrial revolution till present are argued out with examples from daily life. The effects of transition to urban life, foundations of capitalism, the changes in political, technologic and social fields are included. The concept of happiness depending on consumption created by the cultural industry and the results of this approach today are discussed.In the third chapter titled `Popular Culture and Art?, effects of the elements of popular culture on artistic creation, starting clearly to be sensed in Dadaism, are analyzed through work from different discipline and periods.In the last chapter titled `Subjective Interpretations and Praxis?, detection and comments on elements of popular culture are made through the applied art works.