Ni-Au alaşımlarına paladyum katkısının termodinamik ve mekanik özelliklere etkisinin moleküler dinamik incelenmesi
Molecular dynamics investigations of the thermodynamical and mechanical effects of palladium addition into Ni-Au alloys
  1. Tez No: 258563
  2. Yazar: HASAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler Dinamik, Quantum Sutton-Chen potansiyeli, üçlü alaşımlar ve soy-metaller, Molecular Dynamics, Quantum Sutton Chen Potantial, Ternary Alloy, Noble Metals
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada moleküler dinamik yöntemi ile Quantum Sutton-Chen (Q-SC) etkileşim potansiyeli kullanılarak 0'dan başlatılıp üçlü alaşım içinde %50'ye kadar çıkartılarak Pd katkısının maddenin mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca Paladyum (Pd), Nikel (Ni) , Altın (Au) ve bu geçiş metallerinin farklı konsantrasyondaki üçlü ve ikili alaşımlarının (Pd0.5Ni0.5, Ni0.5Au0.5, Pd0.05Ni0.47Au0.48, Pd0.1Ni0.45Au0.45, Pd0.2Ni0.4Au0.4, Pd0.33Ni0.33Au0.33, Pd0.5Ni0.25Au0.25 ) katı faz fiziksel özellikleri sıcaklığa bağlı olarak incelenmiştir.MD simülasyon yöntemi kullanılarak Quantum Sutton-Chen potansiyel parametrelerinin ve model için gerekli bir özellik olan Rafii-Tabar birleştirme kuramının üçlü ve ikili metal alaşımların artan sıcaklıklarda davranışı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Thermodynamical and mechanical effects of Pd addition in to Ni-Au alloy is investigated by using MD simulation and Quantum Sutton-Chen (Q-SC) inter-atomic potential. Pd addition started from 0% concentration and ended at 50% concentration. Besides, Pd, Ni, Au and their different concentrations (Pd0.5Ni0.5, Ni0.5Au0.5, Pd0.05Ni0.47Au0.48, Pd0.1Ni0.45Au0.45, Pd0.2Ni0.4Au0.4, Pd0.33Ni0.33Au0.33, Pd0.5Ni0.25Au0.25) are investigated due to temperature in the solid state.Validity of Quantum Sutton-Chen potential parameters and applicability of Rafii-Tabar Combination Rules to binary and ternary alloys are investigated.