Depremde hasar görmüş yapıların güçlendirme yöntemleri ve güçlendirmede kullanılan malzemeler
Strengthening of buildings damaged in the earthquake strengthening methods and materials used
- Tez No: 258564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANSUR SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, güçlendirme, perde, betonarme mantolama, fiber katkılı polimerle güçlendirme, Earthquake, retrofitting, shearwall, reinforced concrete sheating, fiber reinforced polymer sheathing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Türkiye Dünya'nın en tehlikeli ve aktif deprem kuşaklarının üzerindedir ve bu gerçek Türkiye'deki yapıların projelendirilmesi ve inşası sırasında deprem etkilerinin göz önüne alınmasını gerektirmektedir. Yapının servis ömrü göz önüne alınınca, ömrü boyunca en az bir kere deprem yüküne maruz kalması kaçınılmazdır. Bu nedenle, yapı tasarımına, yapı davranışını söz konusu dinamik yüklerin etkilerini de içeren mühendislik yaklaşımıyla karar verilmelidir.Uygulamada kullanılan güçlendirme yöntemleri farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bu çalışmada, uygulama yeri ve şekline göre çeşitli etkileri olan yöntemler, elde edilen bilgiler doğrultusunda, eleman ve malzeme bazında olmak üzere iki baslık altında irdelenmiştir. Her bir güçlendirme yönteminin yapı davranışına etkisi, avantaj ve dezavantajları ve yöntemlere ait uygulama detaylarına yer verilmiştir.Farklı güçlendirme ve onarım yöntemleri üzerinde detaylı bilgiler verip, mevcut yapı sistemi ve hasar tipi göz önünde bulundurularak optimum güçlendirme ve onarım yöntemleri tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey lies on one of the most dangerous and active earthquake zones of the world, and this fact makes it vital to take into consideariton the seismic effects during the design and construction of building construction. As we consider the sevice life of a building, it would be exreted by seismic loads at least once during its life. Therefore, it has to be decided to design of buildings by an engineering approach including building response under the corresponding dynamic loads.Each retrofitting mehod used in strengthening applications serve for different purposes. In this study, various retrofitting methods with respect to the place and type of strenghtening application, and also based on type of building component and the retrofitting material has been investigated. The effect of each one retrofitting method on the reponse of the building, their advantages and disadvantages, and the application details of each method has been presented.After giving detailed information about different retrofitting methods, and taking into consideration the system of building and the type of damage, optimal strengtheing and maintenance methods have been offered.