Metal kesme teknolojilerinde kesme yüzeylerinin incelenmesi
Study of cutting surfaces in metal cutting technology
- Tez No: 258573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Lazer kesim, Plazma kesim, Yüzey pürüzlülüğü, Lazer cutting, Plazma cutting, Surface roughness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada S235JRG2 çelik kalınlığı 4-15 mm arasında, AISI 304 L paslanmaz çelik kalınlığı 2-8 mm arasında ve 1050A aluminyum esaslı malzemelerden kalınlığı kalınlığı 3-6 mm arasında lazer ve plazma tezgahlarında ayrı ayrı tezgahların kesim kapasiteleri ve ölçülebilirlik düşünülerek ortak numune boyutu ve şekli tasarlanmıştır. Bu kapsamda tezgahların ayrı ayrı her bir kalınlık ve malzeme çeşidi için en iyi kesim parametreleri kullanılarak numuneler hazırlanmıştır.Mazak SPGEAR 510-2,5 KW Lazer tezgahı ve Ermaksan LAZERMAK EL 3004-4 KW Lazer tezgahı ile lazer kesim numuneleri hazırlanmıştır. Esab HD4070 plazma kesim ve Durma HPR 260 Plazma kesim tezgahı ile plazma kesim numuneleri hazırlanmıştır.Hazırlanan numunelerin hepsi en küçük yüzey pürüzlülük değeri Ra=0,8 µm olan Mitutoyo Surftest-211 ölçüm cihazı ile yapılmıştır. Ölçülen değerler tüm lazer ve plazma kesim tezgah üreticileri ve lazer ve plazma ile kesim yapan işletmelerin kullanımı için tablolaştırılmış olup referans bir çalışma olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, mutual sample dimensions and shapes have been designed from the materials S235JRG2 steel thickness between 4-15 mm; AISI 301 stainless steel thickness between 2-8 mm and 1050A aluminium-based materials thickness between 3-6 mm on each laser and plasm benches separately and by taking the capacities and measurabilities of each laser cutting and plasm benches into account.In this scope, the samples have been prepared by using the best cutting parameters for each thickness and materials.Laser cutting samples have been prepared by using Mazak SPGEAR 510-2,5 KW and Ermaksan LAZERMAK EL 3004-4 KW.Plasma cutting samples have been prepared by using Esab HD 4070 and Durma HPR 260 plasm bench.All of the samples have been tested with Mitutoyo Surftes-211 whose least surface roughness is Ra = 0,8 ?m. Values measured have been tabulated for all laser and plasm benches manufacturers and for companies that deals with laser and plasm cutting, and it was aimed to be a reference guide.