Betonarme binalarda uygulanan ısı yalıtım amaçlı duvar elemanlarının ısıl ve ekonomik yönden analizi
Analysis of the wall parts that are applied in concrete buildings for heat insulation in terms of thermal and economic
  1. Tez No: 258697
  2. Yazar: HATİCE AKSÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ŞÜKRÜ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, yalıtım kalınlığı, enerji tasarrufu, optimum maliyet, Thermal insulation, insulation thickness, energy saving, optimum insulated cost
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Enerji ihtiyacının çoğunu ithal eden ülkemizde enerjinin çok daha verimli olarak kullanılması ve maksimum enerji tasarrufunun sağlanması gerekir. Zira ülkemizde enerji kaynaklarının büyük bir oranı ısıtma için harcanmaktadır. Bu nedenle binaların ısıtılmasında gerekli olan enerjiyi en aza indirmek için en uygun ısı yalıtım sistemlerinin yapılarda uygulanarak ekonomik çözümlerin saptanması gerekir.Bu çalışmada, ısı yalıtımı ile ilgili ekonomik analizler yapılmıştır. Bu bağlamda; faiz ve enflasyon oranları, toplam ısı geçiş katsayısı, yıllık ısıtma süreleri, ortam sıcaklıkları, kullanılan enerjinin ısıl değerleri ile yalıtım malzemesi fiyatları incelenmiştir. Bunlara bağlı olarak malzeme cins ve fiyatları da dikkate alınarak ısıtma için gerekli olan yıllık toplam minimum maliyet hesaplanarak optimum yalıtım kalınlığı elde edilmiştir. En ucuz yakıt türü olarak bilinen kömür baz alınarak diğer yakıt türlerine göre enerji maliyetleri bulunmuştur. Uygulamada en çok kullanılmakta olan dört çeşit yalıtım malzemesi (EPS, XPS, taş yünü ve cam yünü) kullanılarak analizler yapılmıştır. Bunun için üç farklı duvar modeli (dışarıdan, içeriden ve ortadan yalıtımlı) esas alınmıştır. Bunlar üzerinde her bir parametre için ayrı ayrı; optimum yalıtım kalınlığı, yalıtımlı ve yalıtımsız yıllık toplam maliyet tutarı, yapılabilecek enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the countries, which supply most of their energy necessity from abroad, must use their energy, effectively and provide maximum energy. Most of energy sources are used as heating energy and more as cooling energy in many provinces. So to reduce the required energy for heating and cooling of the buildings they need to be insulated, and to be thrifty or sparing.In this study the optimum insulation thickness is obtained by considering the interest and inflation rates, the total heat transfer coefficient, the annual heating and cooling periods, the environment temperatures, the costs of the used energy, the air conditioner and their types and by reducing the total annual cost to minimum. After that four various types of energy (coal, natural gas, fuel oil, electricity), by using four kinds of insulation (expanded polystyrene EPS, extrüde polystyrene XPS, rock and glass wool) the optimum insulation thickness, the total annual insulated and un-insulated cost, the energy saving and payback periods are calculated and charts are drawn on tree various wall types for each parameter separately.