Güvenli doküman yönetim sistemi
Secure document management system
- Tez No: 258724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. GÖKHAN İLK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürüm Kontrolü, Doküman Tipleri, Anahtar Kelime Arama, Güvenli Bağlantı, Yetkilendirme
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
GDYS (Güvenli Doküman Yönetim Sistemi), çeşitli dosya formatlarında olan dokümanların güvenli ortamlarda sunulması, etkin kullanımı ve içerik kalitesinin artırılmasını amaçlayan yayın yönetim sistemidir. Akademik çalışmalar sonucu yapılan yayınlar GDYS sisteminin temel girdisini teşkil eder. Akademik yayınların bir bütün içinde yönetilip araştırma amaçlı sunulabilmesi, sistemin rahat yapılandırılması, doküman inceleme yeteneklerinin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.GDYS, gereksinim analizi yapılarak en modern yazılım tasarım aracı olan BMD (Birleşik Modelleme Dili) ile tasarlanmıştır. GDYS geniş kitlelere yayınları güvenli olarak sunulabilmesi için bir web uygulaması olarak Java yetkili web hizmeti olan Tomcat üstünde geliştirilmiştir. Güvenliğin en yüksek mertebede gerçeklenebilmesi için OpenLdap dizin hizmetinden faydalanılmıştır. Sistem yönetimi ve sistemin sağlaması gereken genel işlevselliğe ait veri kaynağı olarak açık kaynak kodlu ve güçlü veritabanı sistemi Postgresql kullanılmıştır. Ana parçalar belirlendikten sonra genel işlevsellik ortaya konarak GDYS ile hangi süreçlerin gerçeklenebileceği belirlenmiş ve sonra bu süreçler için ana veri yapılarına karar verilmiştir.Gerekli veri tabanı yapısı oluşturulup optimize edilerek BMD ile tasarlanmış web ara katmanı uygulaması, tasarım şablonları kullanılması ile Tomcat ağ sunucu üstünde geliştirilmiştir. Geliştirme ortamı olarak seçilen açık kaynak kodlu Eclipse ile ara katman geliştirimi için Java dili, Postgresql veri tabanı üstünde yapılması gereken süreçler için ise YD/YSD (Yordamsal dil/Yapılandırılmış Sorgu Dili) kullanılmıştır.Kırılması oldukça zor olan, yapılandırılması tanımlı yetkili kişilerce yapılabilen, her doküman için eski sürümlerinin tutulduğu ve güncel dokümanlara ait anahtar kelimeler ya da kelimelerin tamamı üstünden çeşitli aramaların yapılabildiği, kayıtlı kişilere ait bilgilerin görülebildiği ve onlara ait dokümanların takip edilip belirli şablonlar ve tanımlanan görevler ile dokümanlardaki kalitenin artırılabildiği, kişilerin toplantılarının takip edildiği ve tanımlanan yetkiler doğrultusunda sistemle etkileşebilen GDYS sistemi geliştirilmiştir.Sonuç olarak bireylerin tümleşik bir sistem altında grup olarak çalışmaları durumunda birbirleri ile etkileştiklerinde bilgi paylaşımı sağlayarak, güvenli ve aynı zamanda bilirkişi denetiminin sağladığı tecrübeleri de kullanarak daha hızlı ve etkin akademik yayın üretmelerine imkân sağlayacak bir yazılım sistemi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SDMS (Secure Document Management System) can be used to present different kinds of documents in a secure environment and boost the quality of content. The basic inputs of this system are the publications, that are produced at the end of an academic work. The purpose of the SDMS is to manage academic publications as a whole and at the same time delivers a tool which enables joint research rather than individual effort.To configure the system easily and to provide search skills at the high level requirement analysis has been done by the most popular modelling tool which is UML. SDMS was developed on the Tomcat that is java enabled web server to publish the academic documents to a wider community. To provide security, at the high level, openldap server has been used. The data source required for system management and for general functionality is Postgresql database which is opensource and it is powerful. First the main functionality and the process of the SDMS was defined then main data structures were decided.After the database structure was optimised, middleware web application was developed using the design templates and UML. To develop middleware application; java programming language was used. In order to develop database, side logic pl/sql language was used. Development environment used is Eclipse which is open source.The resulting software is an unbreakable, secure system that enables academic staff to work in a joint manner. Configuration of this system can be done by any authorized person. Documents in this system can be configured and text search can be done over the current documents for any keyword. Information that belongs to users who are the registered users of that system can be queried. Documents which belong to registered users can be matured using tasks and templates which are assigned to them by a moderator. Users can interact with the SDMS system according to their priviledges. Meetings can be assigned and staff can search them according to keywords. SDMS was developed to mature academic publishing in a flexible secure managed environment.Key Words : Configuration Management, Document Types, Keyword Search, Secure Connection, Authentication