Optiksel telsiz ile iletişimde veri transfer kapasitesi artırma teknikleri
Data transfer techiques for capacity increase in optical wireless
  1. Tez No: 258726
  2. Yazar: MUSTAFA KÜÇÜKBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. FARUK ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optiksel telsiz iletişim sistemi, laser, veri transfer kapasitesi, dalgaboyu bölmeli çoklama, Optical wireless communication system, laser, data transfer capacity, wavelength division multiplexing (WDM)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasının ilk bölümünde serbest ortamda optiksel telsiz iletişimin tarihçesi, temel prensipleri ve sistem bileşenleri incelenmiş, muhtemel kullanım senaryoları sunulmuş ve özellikle veri transfer kapasitesinin nasıl artırılabileceğini belirlemek için Dalgaboyu Bölmeli Çoklama (Wavelenght Division Multiplexing, WDM) tekniğinin pratik kullanımı ve yararı analiz edilmiştir. Son bölümde araştırma konusuna esas teşkil eden sistem modeli için tasarım parametreleri tespit edilmiştir. Belirlenen tasarım parametreleri doğrultusunda optimize edilen örnek sistem modelinde, ulaşılabilecek veri transfer kapasitesi ve iletim kaybı hesaplanmıştır. Böylece optiksel telsiz iletişim sistemlerinin veri transfer kapasitelerinin arttırılabileceği, artan kapasite sayesinde de ağ omurgalarında alternatif iletişim altyapısı olarak kullanılabileceği ve dolayısı ile de uygulama alanlarının artacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the first section of this thesis; the history, the basic principles and components of optical wireless communication system in free space are examined, possible application scenarios are presented and especially the practical benefits of the Wavelength Division Multiplexing technique is analyzed to determine how data transfer capacity could be increased. At the last section, the design parameters are determined for the system model which is the basis of this research. Data transfer capacity and link margin are calculated for the sample system model that is optimized by the pre-determined design parameters. Therefore the data transfer capacity of optical wireless communication systems could be improved so as to be used as an alternative or complementary to the communication infrastructure at network backbones and it is therefore concluded that the number of application areas for optical wireless will be more widely in use.