Kuru meyve güvesi, Plodia interpunctella (Hübner) (Lepidoptera:Pyralidae)'ya fosfinin bazı etkileri üzerinde araştırmalar
Some effects of phosphine on the indian meal moth, Plodia interpunctella (L.) (Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 258752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜRAY FERİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Plodia interpunctella, kuru meyve güvesi, fosfin, biyolojik evreler, ölüm oranı, LT50, LT99, Plodia interpunctella, indian meal moth, phosphine, life stages, mortality, LT50, LT99
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırmada, Plodia interpunctella' nın 0-24, 24-48 ve 48-72 saatlik yumurta, larva (25 günlük), 24-48 saatlik pupa ve ergin (0-24 saatlik) evrelerinde 200 ppm fosfin gazı (PH3) `nın değişik uygulama sürelerinde neden olduğu ölüm oranları belirlenmiştir. Denemeler 20oC sıcaklık ve %75 orantılı nemde yürütülmüştür. Plodia interpunctella' nın yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde meydana gelen ölümlere ilişkin verilerle probit analizi yapılarak LT50, LT90, LT95 ve LT99 değerleri belirlenmiştir.Deneme sonuçlarına göre; 0-24, 24-48 ve 48-72 saatlik yumurta evresi için 200 ppm PH3 konsantrasyonunda LT50 değeri sırasıyla 14.29, 11.02 ve 12.86 saat; LT99 değeri ise sırasıyla 52.98, 42.85 ve 41.65 saat olarak belirlenmiştir. Larva evresinde LT50 değeri 0.93 saat ve LT99 değeri 3.85 saat olarak belirlenmiştir. Pupa evresinde yapılan çalışmalardan, LT50 değeri 6.34 saat ve LT99 değeri 20.07 saat olarak belirlenmiştir. Ergin evresi için LT50 değeri 1.62 saat ve LT99 değeri 14.07 saat olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, phosphine (PH3) at 200 ppm was evaluated as a toxicant for different exposure periods against 0-24, 24-48, 48-72 h old eggs, larvae (25 d old), 24-48 h old pupae and adult (0-24 h) of the Indian meal moth, Plodia interpunctella. All experiments were carried out at 20oC and 75% r.h. The mortality rates for different exposure periods were subjected to probit analysis, and values of LT50, LT90, LT95 and LT99 for all life stages were determined.According to the results; LT50 values of 0-24,24-48,48-72 h old eggs were found to be 14.29, 11.02 and 12.86 h, respectively; LT99 values of 0-24,24-48,48-72 h old eggs were found to be 52.98, 42.85 and 41.65h, respectively, for 200 ppm PH3. For larval stage, LT50 and LT99 were determined as 0.93 and 3.85 h, respectively. The LT50 and LT99 values of pupae were determined as 6.34 and 20.07 h, respectively. For the adult stage of Indian meal moth LT50 and LT99 values were determined as 1.62 and 14.07 h, respectively.