Süleyman Demirel Üniversitesi kampüs ağının OPNET ile Modellenmesi
Modelling Suleyman Demirel University campus network with OPNET
- Tez No: 258788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, SDÜ Kampüs Ağı, OPNET, OPNET IT Guru AE, Modelling, SDU Campus Network, OPNET, OPNET IT Guru AE
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında Süleyman Demirel Üniversitesi kampüs ağı OPNET programının eğitim amaçlı olarak kullanılan OPNET IT Guru Academic Edition versiyonu kullanılarak modellenmiştir. Süleyman Demirel Üniversitesi ağının mevcut yapısı OPNET IT Guru Academic Edition programında bulunan modeller kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve farklı hatlarla modeller arasındaki bağlantılar sağlanmıştır. Modelleme esnasında sadece kampüs ağının fiziksel özellikleri değil ağdaki mevcut trafiği de aktarmak amacıyla uygulama ve profil nesneleri kullanılmıştır.Uygulama ve profil nesneleri ile, modellenen ağda bulunan yerel alan ağlarına Web Browsing, FTP File Transfer, Email gibi uygulamalarla hazır kampüs profili yüklenmiştir. Bu uygulamaların gerçekleşmesi ile de ağda bir trafik oluşumu sağlanmıştır. Uygulamaların kullanım sıklığı ayarlanarak trafiğin farklı yoğunluklara ulaşması ile modellenen sistemde 3 farklı trafik yükü tasarlanmış ve bu farklı senaryolardan elde edilen grafikler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Suleyman Demirel University campus network was modelled with OPNET software? s OPNET IT Guru Academic Edition version which is used for educational porpose. Campus network components are modelled in OPNET IT Guru AE program. Network component links are made by different medium. While modelling, not only phsical network is modelled. Network traffic is also modelled. For creating a traffic Application Config and Profile Config objects are used.With Application Config and Profile Config, Web Browsing, FTP File Transfer, Email etc. applications are imported to local area networks in modelled campus network. Performing and evaluating these applications cause a traffic on network links. These applications? frequency cause traffic load changes. For this reason three different scenarios are designed. Statistics which collected from these scenarios are compared.