Uzaktan erişimli kontrol laboratuarı
Remote-access control laboratuary
  1. Tez No: 258787
  2. Yazar: KASIM DELİKANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Uzaktan Erişimli Kontrol, Sanal Laboratuar, Uzaktan Erişimli Laboratuar, Kontrol Alan Ağı (CAN), Servo Motor, Distance Education, Remote-Access Control, Virtual Laboratory, Remote-Access Laboratory, Controller Area Network, Servo Motor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında kullanılan mevcut yöntem ile öğrencinin laboratuarlardan yararlanabilmesi, kendine ayrılan saatte laboratuara bizzat gelmesi ile mümkündür. Ayrıca emniyet ve güvenlik amaçlı olarak uzman bir kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. İnternet erişimli gerçek zamanlı laboratuarlarda ise öğrencilerin, sadece ders veya uygulama saatlerinde değil; her zaman ve her yerden erişebilmeleri sağlanmaktadır. Bu gereksinim uzaktan erişimli laboratuar tanımını ortaya çıkarmış ve eğitime farklı bir boyut getirmiştir.Bu çalışmada; mühendislik ve teknik eğitim fakültelerinin elektrik, elektronik, bilgisayar bölümlerinde kullanılan servo motor deney seti için uzaktan eğitim laboratuarı tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem eş zamanlı olarak deney düzeneklerine erişim imkanı tanır. Böylece öğrenciler laboratuar çalışmalarını, belirli bir zaman ve mekana bağlı kalmadan, internet üzerinden gerçekleştirir.Uygulamada AC Servo Deney Seti ile sunucu bilgisayar arasındaki bağlantı için CAN modülü oluşturulmuş ve CAN protokolü ile haberleşme sağlanmıştır. Gerçekleştirilen sistemde CAN'in kullanılması tek bir sunucu bilgisayara birden fazla servo motor deney seti bağlanabilmesine olanak verir.Kullanıcıların Internet üzerinden deney setlerine ulaşabilmelerini sağlayacak istemci ara yüzü ile sunucu yazılımı, Java ve C# dilleri ile gerçekleştirilerek, Kvaser CANLIB SDK'dan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Students should come to the laboratory in the lesson time in order to use laboratory with present method used in vocational and technical education institutes. Besides an expert is needed as a security in these laboratories. At internet communicated real time laboratories, students can access to the laboratories not only in the lesson or application times, but also everytime and from everywhere. This necessity has introduced the definition of distance reachable laboratory and brought a different aspect to the education.In this study, a distance education laboratory has been designed about servo motor experiment set which is learned at electric, electronic and computer departments of engineering and technical education faculties. Designed system makes possible to access to the experiment set in the same time. So, the students can do laboratory studies on internet without dependent from a determined time and place.In application process, the communication between AC Servo Experiment Set and client computer has been provided by CAN protocol and communication has been provided by CAN protocol. In this system, usage of CAN enables to bind more than one servo motor experiment set to a server computer.The user interface and server program, which helps students connect to the client computer has been developed by C# and Java programming language. Kvaser CANLIB SDK has been used in the server part of the written program.