Deniz yüzey dalgalarından elektrik enerjisi üretilmesini sağlayacak bir sistem tasarımı ve performansının değerlendirilmesi
A system design for generation of electrical energy from sea surface waves and evaluation of its performance
  1. Tez No: 258992
  2. Yazar: EDA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji kaynağı, dalga enerjisi, paletli elektrik enerjisi üretim sistemi, Alternative energy sources, wave energy, electrical energy production system with flippers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Deniz yüzey dalgalarından elektrik enerjisi üretilmesini sağlayacak sistem, alternatif enerji kaynaklarının kullanılması noktasından hareketle tasarlanmıştır.Bu projede önerilen sistemde, deniz yüzeylerindeki dalgalardan elektrik enerjisi üretilmesi öngörülmekte olup, dalgaların şiddetli olmadığı durumlarda bile enerji üretimi sağlanması hedeflenmektedir. Paletli elektrik enerjisi üretim sistemi olarak adlandırılan bu sistemde, deniz yüzeyine yerleştirilen paletlerin dalga yönüne dik kalmasını sağlayacak mekanizmalar bulunacaktır. Dalga enerjisiyle döndürülen paletler, enerjilerini dişli kasnak sistemi vasıtasıyla jeneratör miline aktaracaktır. Bu sistemin durgun sayılabilecek bir denizde bile elektrik enerjisi üretmeye devam etmesi planlanmaktadır. Özellikle deniz akıntılarının üzerine kurulması halinde enerji üretimi projede hedeflenen seviyenin altına düşmeyecektir.
Özet (Çeviri)
The system generating electrical energy from sea surface waves has been designed with the notion of usage of alternative energy sources.In the system proposed in this project, production of electrical energy from waves on the sea surface has been suggested; and energy production is aimed even when the waves are not so strong. In this system so called electrical energy production system with flippers, the mechanisms providing the vertical position of flippers placed on the sea surface to the direction of the wave will be found. The flippers rolled with the wave energy will transfer their energy to the generator rotor via a chained sprocket gear system. The system is expected to generate electrical energy even on the flat sea. The energy generated with this system will not be lower than the expected level especially when it is placed on the sea streams.