Alaşehir grabenine ait sismik kesitlerin yapısal yorumu
The structural interpretation of Alaşehir graben?s seismic sections
  1. Tez No: 259063
  2. Yazar: DERYA KOLENOĞLU DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERKAN ECEVİTOĞLU, PROF. DR. GÜROL SEYİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genişlemeli tektonik, Alaşehir grabeni, Batı Anadolu, Sismik Yansıma, Extensional Tectonics, Alaşehir Graben, Western Turkey, Seismic Sections
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma ile Batı Anadolu genişleme tektoniğinin ana yapılarından biri olan D-B gidişli Alaşehir Grabeninin oluşum mekanizmasına ve Ege Grabenlerinin hidrokarbon potansiyelinin değerlendirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.Alaşehir Grabeninin oluşumunu daha iyi anlayabilmek için grabene ait yaklaşık D-B ve K-G doğrultulu sismik kesitler önceki yapılan yorumlardan bağımsız olarak yeniden yorumlanmıştır. Sismik verilerde açıkça gözlenen kama geometrisinden tektonizma ile eş yaşlı olduğu saptanmış ve güneydeki D-B doğrultulu normal fay sisteminin denetiminde geliştiği saptanmıştır. Sismik kesitte formasyon kalınlıkları bulunarak toplam graben dolgu kalınlığı 2024m olarak hesaplanmıştır.Ayrıca yapılan sismik yorum ile sıyrılma (detachment) fayına bağlanan daha genç faylar sismik kesitte açıkça görülmüştür. Bu özellik grabenin oluşum mekanizmasını açıklamaya çalışan `rolling hinge' modelinin doğrulandığını göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to contribute tectonic development of Alaşehir graben which is one of the major structures of western Anatolian extensional province and to evaluate hydrocarbon potential of Aegean grabens.In order to understand the development of Alaşehir graben overall E-W and N-S trending seismic profiles has been re-interpreted.It is obvious from the wedge geometry in the seismic data that Alaşehir graben?s fill is syn-tectonic and it is accumulated under the control of southern E-W trending normal fault systems. In the seismic profiles, the thickness of the formations has been calculated and the entire thickness of graben fill is determined as 2024m.It is also interesting to see in the N-S trending seismic profile that relatively younger faults merge to the main detachment. This feature is an important observation to proove that the ?rolling-hinge? model is a working hypothesis in the Alaşehir graben.