Ege grabenlerinin detachment faylarının geometrisinin sismik verilerden saptanması
Determination of detachment faults geometry of the Aegean grabens from seismic data
- Tez No: 169196
- Danışmanlar: PROF.DR. COŞKUN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, sıyrılma fayı, Gediz Grabeni, sismik çalışma iv, Western Anatolia, detachment fault, Gediz Graben, seismic survey
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
EGE GRABENLERINDEKI DETACHMENT FAY GEOMETRİSİNİN SİSMİK VERİLERDEN SAPTANMASI OZ Batı Anadolu'da, gerilme alanlarında Neojen'de gelişen grabenlerden birisi de Gediz-Alaşehir Grabeni olup D-B yönlü olarak uzanmaktadır. Gediz-Alaşehir Grabeni bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından 1995 yılında gerçekleştirilen sismik çalışmalar sonucunda elde edilen kesitlerin yorumlanarak grabenin sıyrılma (detachment) fayları kontrolünde gelişen sıyrılma üstü (supradetachment) havza niteliğinde geliştiğinin jeofizik açıdan da kanıtlanması ve gelişen fay geometrilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yaptığımız çalışmada, bölgede daha önce yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara paralel olarak; bölgedeki sıyrılma fayımn varlığı görülmüştür. Sıyrılma fayına ek olarak hızlı tortul birikiminden kaynaklanan ağırlıktan dolayı grabende oluşmuş ve özellikle yüzeye yakın genç birimlerde çoğunlukla rastlanan tortullaşmayla yaşıt kırıklar tespit edilmiştir. Bölgedeki tortul kalınlığının da yaklaşık olarak 2000-2500 m civarında olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF DETACHMENT FAULTS GEOMETRY OF THE AEGEAN GRABENS FROM SEISMIC DATA ABSTRACT Gediz- Alaşehir Graben which extends in the E-W direction, is one of the grabens formed during the Neogene in the tensional environment of the Western Anatolia. It is hereby to prove geophysically that the basin was developed as a supradetachment area under the control of the graben's detachment faults, and to enlighten the developed fault geometries from the interpratation of the seismic sections obtained from the seismic surveys carried out by the Turkish Petrol Company (TPAO) during 1995 in the Gediz- Alaşehir Graben area. The works that have been carried out in this purpose, indicated parallel results with the previous studies in the area; the existence of the detachment fault was observed in the area. In addition to the detachment fault, the faults which usually occur within the younger layers especially near to the surface due to weight caused by rapid sedimantary accumulation in the graben, were observed. The sedimentary thickness was found to be around 2000-2500 m in the region.