Block-pulse fonksiyonlarını kullanarak doğrusal zamanla değişmeyen sistemlerin durum değişkenlerinin kestirimi
State variables estimation of linear time varying systems by using block pulse functions
- Tez No: 259136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal zamanla değişmeyen sistemler, Block-Pulse fonksiyonları, Matlab uygulamaları, Li200near time invariant systems, block-pulse functions, Matlab applications
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, doğrusal zamanla değişmeyen çok giriş-çok çıkışlı sistemlerin sadece giriş ve çıkış bilgilerini kullanarak durum değişkenlerini kestirebilmek için farklı bir kestirim algoritması önerilmiştir. Önerilen algoritma Block-Pulse fonksiyonlarını ve bazı önemli özelliklerini kullanır.Bu tez çalışmasında, 1. Bölümde Tez konusuyla ilgili giriş bölümüne, 2. Bölümde doğrusal zamanla değişmeyen sistemlerin matematiksel modellerine, 3. Bölümde Block-Pulse fonksiyonlarına, 4. Bölümde Gözlemleyicilere, 5. Bölümde Block-Pulse fonksiyonları ile kestirim yöntemine, 6. Bölümünde bilgisayar destekli çözüm için programlama algoritmasına, 7. Bölümde uygulamalara, 8. Bölümde sonuç ve önerilere yer verilmiştir.Bu çalışma göstermiştir ki; Block-Pulse fonksiyonlarıyla yapılan kestirimde örnek alma sayısı arttıkça, kestirim yanılgısı küçülmektedir. Bununla beraber bu kestirim yönteminde basit yapıdaki yinelemeli bağıntılarla bilgisayar destekli çözüm kolayca yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study an algorithm to calculate the state variables in a multi input-multi output system is proposed using only input and output data. The propesed algorithm uses block-pulse functions and some of their important properties.This thesis consists of the following sections: 1. Introduction, 2. Mathematical models of linear time invariant systems, 3. Block-pulse functions, 4. Observations, 5. Preventative methods using block-pulse functions, 6. Computer based solution for programming algorithm, 7. Applications, 8. Results and discussion.In this study, it is shown that the estimation error decreases by increasing the sampling number in the Block-Pulse functions. Also, computer aided solution of this estimation method can be easily done using the simple recursive equations.