Trafik sinyalizasyonunun acil durumlarda kontrolü için sistem tasarımı ve yapımı
The system design and construction of the traffic signalization control for emergency cases
- Tez No: 259157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Ambulans, İtfaiye, Trafik ışığı, PIC Mikro denetleyici, Ambulance, The Fire Department, Traffic Lights, PIC Microcontroller
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı insanların acil durumlarda ihtiyacı olan ambulans ve itfaiye araçlarının en kısa zamanda ihtiyaç bölgesine ulaşmasını sağlamaktır. Çalışma alanı olarak 17 Ağustos depreminden sonra kurulmuş olan Karaman bölgesi seçilmiştir. Kurulacak sistemin kontrolü için, PIC mikrodenetleyici ile kurulmuş bir kontrol devresi ve bilgisayardan seri port kontrolü düşünülmüştür. Bunun için PIC mikrodenetleyici kullanılarak trafik sinyalizasyonu düzenlenmiş ve acil durum ortaya çıktığında merkezden manuel olarak bir kontrol devresiyle veya bilgisayarda hazırlanan bir arayüz yardımıyla seri porttan kontrol edilmesi hedeflenmiştir. Aynı zamanda sistemin bilgisayarla kontrolünde bir veri tabanı oluşturulmuş ve olaylar kayıt altına alınmıştır. Ortaya çıkan acil durumlarda trafikte olabilecek süre kaybı en aza indirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide the ambulance and fire vehicles to reach the desired area as soon as possible in an emergency for the people in need . Karaman region, which is established after the earthquake that happened on August 17 th, is selected as the working area. In order to monitor the aimed system it is considered to use a control circuit that is formed by the PIC mıcrocontroller and serial port control by means of the computer. Therefore it is aimed that it should be arranged to traffic signalization using PIC microcontroller and be controlled manually by means of a control circuit or an interface that is set up on the computer by serial port when an urgency occurs. At the same time while controlling the system by the computer a data-base is composed and the scenes are recorded. The possible loss of time in traffic in emergency situations is minimized.