Elektronik devre elemanlarının otomatik testine yönelik gömülü sistem tasarımı
An embedded system design for automatic testing on electronics components
- Tez No: 259158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET TURAN ÖZCERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: I-V eğrileri, Eğri izleyici, Otomatik elektronik eleman test sistemi, I-V curves, Curve tracer, ATE (Automatic Test Equipment)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Elektronik endüstrisinde meydana gelen teknolojik gelişim, elektronik sistemlerin tamamında değişimlere sebep olmaktadır. Bu değişim elektronik test ve ölçüm cihazları içinde kaçınılmazdır.I-V eğrilerini kullanmak, bir elektronik eleman veya sisteme ait hataları elektriksel olarak tespit etmede çok kullanışlı bir yöntemdir. I-V eğrilerini otomatik olarak çizebilen elektronik test sistemlerine eğri izleyici (curve tracer) denilmektedir.Bu çalışmada GLCD ve PIC mikrodenetleyici kullanılarak, mevcut CRT ekranlı eğri izleyici sistemlerine nazaran çok daha küçük boyutlu, yazılımsal ve donanımsal gelişmelere açık gömülü sistem bir I-V eğri çizici tasarlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, tamamen analog olarak çalışan mevcut eğri izleyici cihazlarının mikrodenetleyici kontrollü ve LCD görüntüleme birimlerine sahip olarak değişebileceğini gösterir.Bu çalışma, elektronik elemanların testine yönelik olarak kullanılabilecek, otomatik test cihazları üretimine katkı yapabilir ve bu cihazların en basit elektronik eleman test sistemi olan ommetrenin yerini almasına imkan tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
The development of technology in electronic industry causes variation all electronic systems. This variation is also unavoidable for the tests and measurement instruments.The usage of I-V curves is a very useful method to determine electronic components and system errors in electrical manner. Electronics test systems drawing I-V curves automatically are called as ?Curve Tracer?.In this study, an embedded system, which is easy to upgrade in software and hardware according to curve tracer systems with CRT screen, has been designed by using GLCD and PIC microcontrollers. The results present that curve tracer instruments as working entirely analog can be changed with respect to microcontroller and LCD monitoring.This study can contribute to the producing of automatic test instruments, which will be used in electronic components test, and they can present an opportunity as these devices replace to ohmmeters that are the most basic electronic component of test systems.