Sustainability and industrial design education: The case of the Department of Industrial Design at METU, Turkey
Sürdürülebilirlik ve endüstri ürünleri tasarımı eğitimi: ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü üzerine bir çalışma
- Tez No: 259190
- Danışmanlar: DR. CANAN E. ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: endüstri ürünleri tasarımı eğitimi, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tasarım, industrial design education, sustainability, sustainable design
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dünyanın, doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği, türlerin yok olması, ve küresel ısınma gibi problemlerle karşı karşıya kalması sürdürülebilir kalkınma konusunu gündeme getirmiştir. Bu durum, endüstriyel tasarım etkinliğinin sürdürülebilir kalkınmadaki önemli rolünü ortaya çıkarmış, sürdürülebilirlik kavramı endüstri ürünleri tasarımı eğitiminin önemli bir ilgi konusu haline gelmiştir. Bu tezin amacı, endüstri ürünleri tasarımı eğitimi ve sürdürülebilirlik arasındaki son yıllarda ön plana çıkan söz konusu ilgiyi inceleyerek, dünyadaki örnekler ışığında Türkiye'deki endüstri ürünleri tasarımı lisans programlarında ? özellikle ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde ? sürdürülebilir tasarım eğitiminin durumunun belirlenmesidir. Bu çalışma sonucunda, konu üzerine literatürden derlenen görüşler ile öğrenci ve eğitmenlerle yapılan anket ve görüşmelerden oluşan alan çalışmasının bulguları ışığında sürdürülebilirlik kavramının Türkiye'deki endüstri ürünleri tasarımı eğitimi programlarına nasıl dahil edilebileceğine dair önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Problems that the earth has faced with such as the depletion of natural resources, contamination of water, air and land, extension of species, and the global warming have brought up the sustainable development to the agenda. This state of affairs has elicited the undeniable role of industrial design activity on the sustainable development; sustainability has become an important concern of industrial design education. The purpose of this study is to determine the state of sustainable design education in the undergraduate industrial design programs in Turkey ? especially in the Department of Industrial Design at Middle East Technical University (METU) ? by exploring the relation between industrial design education and the concept of sustainability with regard to the examples from all around the world. With reference to the arguments collected by the literature review study and findings of the field study about the opinions of industrial design students and educators, suggestions will be made on how sustainability can be integrated in the curricula of the undergraduate industrial design programs in Turkey.