Industrial firm relocation: The case of Gebze Organized Industrial Zone
Sanayinin yeniden yer seçimi: Gebze Organize Sanayi Bölgesi örneği
- Tez No: 259191
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sanayinin Yeniden Yer Seçimi, tici ve Çekici Yeniden Yer SeçimFaktörleri, Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Firm Industrial Relocation, Push and Pull Relocation Factors, GebzeOrganized Industrial Zone
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
1980'li yıllardan beri dünyanın heryerinde ekonomik aktivitelerin küresellesmesi ilebirlikte kentlerin ekonomik ve mekansal bir yeniden yapılandırma süreci içerisindeoldukları tartısılmaz bir gerçektir. Bununla birlikte, sanayi sektörü de ekonomik ve sosyalbir yeniden yapılandırma süreci içerisine girmistir. Bölge planlama literatürü kapsamındayapılan çalısmalar sanayideki bu yeniden yapılandırma sürecini yeni teknolojiler, yenipazarlar ve düsük maliyete dayanan yeni mekansal is bölümü gibi dinamikleredayandırmaktadır. Bu dinamikler sanayi sektörü için mekansal bir yeniden yapılandırmayıda beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, sanayiye dayalı aktivitelerin kent dısına çıkmaeğiliminde bulundukları iddia edilebilir. Bu durum, bugün sanayi coğrafyasının temeltartısma alanlarından birisini olusturmakta ve sanayinin yeniden yer seçiminintanımlanmasına ve bu yer seçimin nedenlerini açıklamaya yönelik pek çok çalısmayapılmaktadır.Bu kapsamda, tez ?stanbul dısına çıkan sanayiler üzerinde yoğunlasacak ve bu sanayilerindısarı çıkma eğilimlerinin altındaki itici ve çekici nedenleri anlamaya çalısacaktır. Çalısmaalanı olarak Gebze Organize Sanayi Bölgesine (GOSB) odaklanılacaktır. GOSB'unseçilmesinin arkasındaki temel neden bu bölgenin ?stanbul 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planındasanayinin potansiyel gelisim alanı ve ?stanbul'da bulunan firmalarınfaaliyetlerini tasıyabilecekleri bir alan olarak belirlenmesidir.Bu çerçevede, saha arastırması ?stanbul'dan GOSB'a tasınan 371 firmayı kapsamaktadır.Bu kapsamda yapılan çalısmanın sonucunda görülmektedir ki ulasım, arazi ve bina gibigeleneksel yer seçim faktörleri firmaların ?stanbul'dan GOSB'a tasınmalarında etkin olanen önemli nedenlerdir. Ancak, çağdas yer seçim kuramlarının GOSB örneği bağlamındafazla bir açıklayıcılığa sahip olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an indisputable fact that cities have experienced a process of economic and spatialrestructuring accompanied by the globalization of economy throughout the world since the1980s. In line with this process, industrial sector has also witnessed economic and socialrestructuring process. Research in regional planning marks this process as a consequenceof emerging industrial dynamics such as new technologies, new markets, and lower laborcosts under new spatial divisions of labor. Such industrial dynamics brought spatialrestructuring as well. Therefore, industrial firms are willing to relocate productionactivities to the new areas where they maintain the spatial margins of profitability. In thisrespect, today, one of the main discussion arenas of industrial geography is to explain thereasons of the industrial relocation.Within this context, this thesis focuses on the main push and pull factors that underlie therelocation process of industrial activities towards outside of Istanbul as well as beyond theprovincial boundaries. In order to show this, a case study was conducted in GebzeOrganized Industrial Zone (GOIZ) because 1/100.000 scale Environmental ManagementPlan of Istanbul has determined GOIZ as the potential area where the firms can relocate.The case study covered 37 firms which constitute the total number of firms relocated fromIstanbul. Results of the thesis show that traditional location factors such as transport, siteand premises are the most important factors that motivate firms to relocate from Istanbulto the GOIZ. However, contemporary factors are not much explanatory in case of theGOIZ.