Konya ekolojik şartlarında farklı zamanlarda ekilen maş fasulyesi [Vigna radiata (L.) Wilczek] genotiplerinin verim ve bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and some agricultural charateristics of mung bean [Vigna radiata(L.) Wilczek] populations that different sowing dates in Konya ecological conditions
- Tez No: 259304
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Maş fasulyesi, tane verimi, protein oranı, verim unsurları, genotipler, ekim zamanı, Mung bean, seed yield, protein rate, yield components, genotypes, sowing date
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, ekim zamanları ve genotiplerin maş fasulyesinde tane verimi ve bazı tarımsal özelliklerin belirlenmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü deneme tarlasında 2009 yılında yürütülmüştür. ?Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller? deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu denemede, ana parsellere ekim zamanları (20 Nisan, 5 Mayıs, 20 Mayıs, 9 Haziran), alt parsellere genotipler (Türkmenistan, Başyayla, Karaman, Ermenek) yerleştirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; genotiplerin ortalaması olarak, en yüksek tane verimi birinci ekim zamanının uygulandığı parsellerden (24.06 g/bitki), en yüksek protein oranı ise üçüncü ekim zamanının uygulandığı parsellerden (%32.1) elde edilmiştir. Ekim zamanlarının ortalaması olarak en yüksek tane verimi (23.29 g/bitki) ve protein oranı (%28.55) Başyayla genotipinden elde edilmiştir.Ekim zamanları ve genotiplerin ortalaması olarak; bin tane ağırlığı 47.42 g, bakla sayısı 14.45 adet/bitki, yaprak sayısı 21.99 adet/bitki, ana dal sayısı 6.98 adet/bitki, bitki boyu 40.92 cm, ilk bakla yüksekliği 8.09cm, çiçeklenme süresi 58.97 gün, bakla bağlama süresi 61.61 gün ve vejetasyon süresi 133.44 gün olarak tespit edilmiştir. Tane verimi ile bin tane ağırlığı ve bakla sayısı oranında olumlu - önemli ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine of different sowaing dates on the seed yield and some agricultural characteristics of mung bean in Selcuk University Alaaddin Keykubat Campus Experiment Field in 2009. This research was arranged in the ?Split Plots of Randomized Blocks? experimental design with three replications in which placed sowing dates (20th April, 5th May, 20th May, 9th June) in main plots and genotypes (Türkmenistan, Başyayla, Karaman, Ermenek) in subplots.According to the results of the research, as the main of the genotypes, in the plots that first sowing date had the most seed yield (24.06 g/plant), in the plots that third sowing date had the most protein rate (32.1 %) were taken. As the mean of the sowing date, both the most seed yield (23.29 g/plant) and protein rate (28.55 %) has taken from Başyayla genotype.In view of the mean of both sowing dates and genotypes; 47.42 g thousand seeds weight, 14.45 pods/plant, 21.99 leafs/plant, 6.98 primary branches/plant, 40.92 cm plant height, 8.09 cm first pod height, 58.97 days for flowering period, 61.61 days for pod binding period and 133.44 days for vegetation period were fixed. The positive ? important correlations were found between seed yield with thousand seeds weight and pod number also.