Konya ili Karapınar ilçesi küçükbaş hayvancılık işletmelerinde çalışan kadınların bilgiye ulaşım düzeyleri ve yayım yaklaşımları
Reach to information levels of women worker in small livestock enterprises in Karapinar distirict of Konya and extention approaches
- Tez No: 259303
- Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kadın, kırsal alan, tarımsal yayım, işgücü, küçükbaş hayvancılık, Woman, Rural area, agricultural extension, labor, small livestock
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Konya İlinin hayvancılık konusunda ön plana çıkmış ilçelerinden biri olan Karapınar'da küçükbaş hayvancılık işletmelerinde çalışan kadınların bilgiye ulaşım düzeyleri ve yayım yaklaşımları ortaya konularak çözüm önerileri geliştirilmiştir. Araştırmada kadın iş gücünün yoğun olarak çalıştığı Hotamış ve İslik Kasabası, Kayacık, Karakışla, Şabanlı, Ortaoba, Çiğil köyleri gayeli örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. İşletmelerin dağılımına göre ana çerçeveden örnek çekmede, tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Kadın iş gücünün yoğun olarak çalıştığı küçükbaş hayvancılık işletmelerinde örnek hacmi 54olarak tespit edilmiş ve veriler anket metodu ile elde edilmiştir.İncelenen işletmelerde nüfusun %51,53'ünü kadın nüfus oluşturmakta. Toplam nüfusun %52,06'sında aktif nüfus denilen 15?49 yaş arası grup oluşturmuştur. İşletmelerin % 97,84 oranında okuryazar oranına sahip olması bilgilendirme ve yayım faaliyetlerinin etkinliği açısından önemlidir. Gerek ekonomik gerekse sosyal kararlarda kadınların rollerinin de ortaya konulduğu araştırmada eğitim seviyesi, arazi genişliği ve hayvan varlığının etkileri ki kare analiz yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Eğitimin komşularla yapılacak olan işlerde karar mekanizmasına olan etkisi anlamlı bulunmuş diğer kriterlerin analizinde herhangi bir ilişki bulunmamıştır.Araştırmada tarımsal içerikli yayım faaliyetlerinin eksikliği hissedilmiştir. Araştırma bölgesinde yaygın eğitim faaliyetleri dönem dönem yapılırken bu eğitim faaliyetlerinin konuları el sanatları ağırlıklı olduğu gözlemlenmiştir. Karapınar ilçesi küçükbaş hayvancılık işletmelerinde çalışan kadınların bilgiyi algılama düzeyleri ve istekleri verilecek tarımsal yayımları değerlendirebilecek düzeydedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to present solutions about extention approaches and reach to information levels of worker women in small livestock enterprises in Karapınar district of Konya. The Town of Hotamış and İslik Kayacık, Karakisla, Şabanlı, Ortaoba, Çiğil villages in which women worked as a labor-intensive have been selected as aimed. Stratified random sampling was used in determining samples according to the distribution of enterprises. Survey was made with 54 women worker in small livestock enterprises which women have worked as labor-intensive.In rewiewed enterprises, 51.53% of the population has constituted as the female population. 52.06% of the total population, called the active population between 15-49 age group constituted. Enterprises have literacy rates at a rate of 97.84%. This is important in terms of information and publishing activities.In this study, the role of women have been put forward in both economic and social decisions. The effects of education level, land width and presence of animals were examined by using chi square analysis method.The effect of education on decision-makers in work to be done with neighbors was significant while other criteria in the analysis did not show any relationship.In the study, it was determined the lack of agricultural extension activities.In study area, non-formal education activities are done periodically. It was observed that these issues of training activities were predominantly handicrafts.It was determined that perceived knowledge levels and requests of worker women in small livestock enterprises in Karapınar can evaluate agricultural extension activities to be given.