Cam kırığı üretim atık suyunda adsorpsiyon yöntemiyle KOİ gideriminin incelenmesi
The examining of COD removal of cullet prosses wastewater by adsorption method
- Tez No: 259460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL VELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam endüstrisi atıksuyu, adsorpsiyon, KOİ, aktif karbon, Wastewater of glass industrial, adsorption, COD, active carbon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, cam endüstrisi atıksuyunun adsorpsiyon yöntemi ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Karakterizasyonu belirlenen atıksuda KOİ parametresinin giderim verimi ve optimum koşulların belirlenmesi çalışılmıştır.KOİ' nin adsorpsiyon yöntemi ile gideriminde 16 adet adsorbent kullanılmıştır. Bu adsorbent 16, 40, 80, 100, 200, >200 mesh boyutlu zeolitler (aqua multalite), zeolit 13X, zeolit 4A, aktif karbon, Doweks HCR S/S, Doweks Marathon C reçineler, mikrokristalin selüloz, Çankırı bentoniti, pomza taşı, kliniptiolittir. Bu adsorbent maddeler arasında KOİ giderimi için en iyi sonucu % 47 ile aktif karbon vermiş ve çalışmaya aktif karbonla devam edilmiştir.Cam endüstrisi atıksuyunun arıtılabilirliğinde aktif karbon adsorbentinin kullanıldığı çalışmada aktif karbonun miktar ve sürenin KOİ giderim verimine etkisi incelenmiştir. 3 gr aktif karbon kullanımı sonucu % 55,4 verim elde edilmiştir.Çalışmaya farklı süreler uygulayarak devam edilmiş ve 210 dakikada da %55,4 KOİ giderimi sağlanmıştır.3 gr aktif karbon, 150 rpm hız ve 210 dak çalkalanma süresi optimum koşullar olarak belirlenmiştir. Tesise optimum koşullar uygulanarak atıksu arıtımında iyi bir verim sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this work is the examining of refinability of wastewater of glass industrial by adsorption method. In that work, removal efficiency of COD parameter in wastewater with specified-characterization and optimum conditions have been determined.In the process of the removal of COD by adsorption method 16 absorbent material have been consumed, which are zeolites (with 16, 40, 80, 100, 200, >200 mesh sized, aqua multalite), zeolite 13X, zeolite 4A, active carbon, Dowex HCR S/S, Dowex Marathon C resin, microcrystalline cellulose, Çankırı bentoniti, pumice, clinoptilolite. Among them for the removal of COD, highest result has been achieved by the active carbon with %47 and so examination has been continued with active carbon.In refinability of wastewater of glass industrial with the use of active carbon as an adsorbent, effect of amount and time over the efficiency of removal of COD has been examined. As a result of consuming 3 gr active carbon, %55,4 efficiency was achieved.Examination has been continued by applying different durations and in 210 min duration, %55,4 the removal of COD has been achievedOptimum conditions have been determined as 3gr active carbon, 150 rpm speed, 210 min rinse time. Under optimum conditions written above, to the establishment, it has been suggested that to provide high efficiency in the refinement of wastewater.